23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Uskoro rezultati ekshumacije posmrtnih ostataka iz masovne grobnice kod Bobote

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon pronalaska masovne grobnice između Bobote i Pačetina te posmrtnih ostataka 11 osoba, Ministarstvo branitelja uskoro će objaviti rezultate. Brojne obitelji dobit će mir koji traže već 30 godina, a jedna od onih koji željno iščekuje poziv u nadi da će napokon čuti ime svoga sina je i Vinkovčanka Marija Šestan.

”Ministarstvo hrvatskih branitelja objavit će ovih dana rezultate, točnije obavijestiti obitelji čiji najmiliji su pronađeni u nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici koja se nalazi između Bobote i Pačetina”, najavila je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila

Iako još uvijek nema točnog datuma objave, rezultate Ministarstva branitelja nestrpljivo čeka Marija Šestan koja 30 godina traga za svojim sinom Tomislavom. Kako je rekla za Dnevnik.hr, kada je dobila informaciju  o grobnici, u njoj se pojavio dvojaki osjećaj: Jedan da će možda riješiti sudbinu svojega sina, a drugi kako će se suočiti s još jednom grobnicom, s još jednim pogledom u tu rupu gdje su nabacana tijela vezana žicom. „Takva slika vam se ureže za čitav život. Želite da je možda i vaše dijete tu, da konačno saznate, da se riješi sudbina, da se može dostojno pokopati kao svaki čovjek koji ima pravo na svoj grob“, kazala je Marija.

 

Svoga sina Tomislava Marija je zadnji put vidjela kada je imao 21 godinu. Najprije 18. studenoga, a nakon toga ponovno kada je Borovo Commerce zapaljen, kada je išao u kolonu s ostalim ljudima iz Borovo Commercea – braniteljima, civilima, djecom, ženama. Bio je izdvojen iz te kolone, dobio je naredbu da mora unijeti jednu ranjenu ženu u autobus što je i napravio te ju je posjeo, ostao iza nje. Kada su došlo do Borova sela, morao ju je iznijeti u hol, a po njega su došli ljudi u uniformi. Jesu li to bili četnici ili JNA, ne zna se. Odveden je i o njegovoj sudbini više se ništa ne zna.

„Ta zadnja saznanja o njemu sam dobila 2015. godine. On je igrao nogomet, jedno je vrijeme čak i branio za srpski klub iz Pačetina i ne može mi nitko reći da ga nisu poznavali i da nitko ne zna što se njemu dogodilo. Spoznaja da netko nešto zna, a ne želi reći, strašna je“, rekla je kaže Šestan i dodala kako je grozno svakog se jutra buditi s nadom da ćete možda baš toga dana dobiti trag koji će vas dovesti do istine.

Hrvatska još traga za 1852 osobe, a neslužbeno se doznaje i da će kod Bobote biti pronalazaka još posmrtnih ostataka iz Domovinskog rata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno