10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Uz filmska ostvarenja 2022. nema lošeg siječnja

Više od autora

- vl promo-

Nakon blagdanske atmosfere, ludila novogodišnje noći nije ni čudo što se osjećamo pomalo iscrpljeno i bez volje, a možda smo malo pretjerali s novogodišnjim odluka i osobnim očekivanjima. Sve što nam je sada potrebno je pozicionirati se u svoj najudobniji kutak u kući i krenuti s tipkom play na neki od ovih super filmova.
Prošla godina, sudimo po brojnim prijavama na filmskim festivalima, donosi pravo bogatstvo među dugometražnim filmovima. Izdvojili smo najbolje.
Tar je psihološka drama talentiranog Todda Fielda. Glavna zvijezda filma je izvrsna Cate Blanchett kojoj je ovo još jedna uloga karijere. Film prikazuje pad uspješne skladateljice i dirigentice i njenu krvavu borbu za opstanak.
Both side of the blade francuski je romantični triler redateljice Claire Denis koja je za ovaj film dobila Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Priča je to o emotivnoj slabosti i želji za manipuliranjem. Odlična Juliette Binoche je Sara, žena čiji život izmiče kontroli kada se nađe u strastvenom ljubavnom trokutu. Sve preporuke.
Living je britanski dramski film južnoafričkog redatelja Olivera Hermanusa prema scenariju Kazua Ishigura. Adaptiran je prema japanskom filmu Ikiru iz 1952. redatelja Akire Kurosawe, koji je inspiriran ruskom novelom Lava Tolstoja. U glavnoj ulozi je nikad bolji Bill Nighy, koji je savršeno utjelovio smrtno bolesnog činovnika i njegovu upornost da maksimalno uživa u posljednjim trenucima života.
Sigurno mjesto je film izvrsnog režijskog modela Juraja Lerotića koji je naš ovogodišnji kandidat za Oscara. Život tročlane obitelji mijenja se iz korijena povedenim traumatskim događajem. Radnja se odvija unutar 24 sata prožet nostalgičnim prikazom svakodnevice. Film se temelji na osobnom iskustvu autora koji igra glavnu ulogu. Težak za ovo doba godine, ali svakako s vrhunskim preporukama.
Top Gun: Maverick je nastavak kultnog Top Guna iz 1986. godine. Posveta je to originalnom filmu. Američka je to akcijska drama redatelja Josepha Kosinskog. Tom Cruise ponavlja svoju glavnu ulogu kao pomorski avijatičar Maverick koji se suočava sa svojom prošlošću dok obučava grupu mlađih diplomanata Top Guna, uključujući sina njegovog preminulog najboljeg prijatelja, za opasnu misiju.
The Banshees of Inisherin je film redatelja Martina McDonagha. Ova crna tragikomedija prati dva prijatelja koja iznenadno prekidaju prijateljstvo. Inače, prema irskoj legendi Banshee predstavlja ženu vilu čije naricanje najavljuje smrt u kući. Očaravajući, poetični i realistični ovaj film ima trenutno sedam nominacija za Zlatni Globus.
Spomenut ćemo još i filmove Guillermo del Toro’s Pinocchio (Guillermo del Toro and Mark Gustafson), You won’t be alone (Goran Stolevski) i Everything everywhere all at once (Dan Kwan, Daniel Scheinert), a pred nama su i najiščekivaniji filmovi ove godine, povijesna drama Babylon, The Whale, Ant-Man and the Wasp: Quantumania i mnogi drugi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno