12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

Valens večera: Pogača Libum, rimske njoke i desert Globuli

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Večer prije službenog početka Rimskih dana rezervirana je za Rimsku noć vina koja će biti održana u prekrasnom ambijentu Šokačkoga stana. Domaća vina, hrana spremljena prema rimskoj recepturi i zabava uz vrhunsku glazbu besprijekoran su uvod u proslavu Decenalije u Rimkovcima.

Vinkovci kao najstariji grad u Europi, daleko poznat po povijesti koja ga obilježava, već desetu godinu slavi antičko doba na svojim prostorima s kojih potječu i dva rimska cara. Jubilarno izdanje posvećeno je rimskom festivalu Decenalija, ceremoniji u kojoj car, nakon što narod odbije prihvatiti njegovo odricanje vlasti nakon 10 godina vladavine, organizira igre odnosno borbe gladijatora, utrke, borbe sa životinjama, ali i velike gozbe i zabave. Kako bi bili dio stare vinkovačke Decenalije, na Šokačkom stanu organiziraju večer u čast ovom, kako kažu, ‘najnježnijem’ i najopuštenijem dijelu naše antičke povijesti.

„Cilj ove večeri jest upoznati posjetitelje s načinom prehrane i konzumiranja vina u vrijeme Rimljana. Duž prekrasnog i prostranog dvorišta Šokačkog stana, koji će toga dana biti ukrašen u duhu Rimskih dana, nalazit će se informativni punktovi na kojima će posjetitelji moći pročitati zanimljive činjenice o načinu života te konzumiranju hrane i pića antičkog doba“, pojašnjava nam organizatorica Ivana Zidar.

Jedno od omiljenih pića starih Rimljana u antičkim Cibalama svakako je bilo vino i upravo je na ovu „božansku kapljicu“ tog 15. lipnja stavljen naglasak na Šokačkom stanu. U suradnji s Iločkim podrumima posjetitelji će moći poslušati prezentaciju o njihovim vinima, dok će o ostalima iz ponude restorana govoriti Iva Ištvan, višestruko nagrađivana učenica koja je kroz turističko-hotelijerski smjer u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci imala priliku naučiti i sudjelovati na mnogim natjecanjima na temu turizma, ugostiteljstva i enologije.


Osim ponude vina lokalnih proizvođača, u ponudi će biti i degustacijski menu pod nazivom „Valens večera“. Za sve one koji žele kušati hranu prema antičkoj recepturi, kuhari Šokačkog stana će pripremati rimsku pogaču „Libum“ s rimskim njokima na posteljici od šumskog gulaša, rimsku salatu i za desert „Globuli“, poznati rimski slatki pečeni sir te uz vino gratis rimsku dasku tris sireva s grožđem. Uz Valens večeru, napominje Zidar, osoblje restorana preporučit će i domaća vina iz vlastite ponude.

Od 19 sati posjetitelji će moći uživati u laganim notama domaćih hitova i evergreena vinkovačkog dua „Pages“ kojeg čine Katarina Lučić i Krešimir Janošić – Ramona, a stol je moguće rezervirati pozivom u restoran na broj 097 7153-590.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno