Vlada je nedavno usvojila Program konvergencije za razdoblje do 2022. godine koji za cilj ima približavanje Hrvatske Europskoj uniji. Dio projekcija iz tog programa pokazuje da se Hrvatska po nekim važnim pokazateljima u sljedećim desetljećima neće približiti prosjeku Unije. Štoviše, čak će se i udaljavati.

Više o ovoj problematici te o budućnosti koja čeka naše umirovljenike raspravljalo se danas u Velikoj županijskoj vijećnici gdje je održana javna tribina pod nazivom “Umirovljenici i EU“. Svakako je korisno umirovljenike upoznati s dimenzijom Europske Unije, s obzirom da se većina naših zakona donosi upravo u EU te je važno pokušati iskoristiti sve šanse koje se daju svim društvenim skupinama, a naročito umirovljenicima.

Gost tribine bio je saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, koji je ovom prilikom istaknuo žaljenje što unutar Hrvatske nema dovoljno koordinacije s europarlamentarcima, nego nam izvršna vlast funkcionira po jednoj vertikali, a zakonodavna po drugoj.

“Suradnjom izvršne i zakonodavne vlasti oko europskih politika moglo bi se puno više dati za sve društvene skupine, a naročito za umirovljenike. Primjer toga je neučinkovitost oko mogućnosti ugradnje liftova sredstvima EU i prava je šteta da se tu pokazalo puno nesnalažljivosti. Kako stvari stoje, ako se to ne riješi do lipnja ove godine, onda će eventualno financiranje tih projekata početi 2023. godine, a to je velika šteta“, istaknuo je Hrelja, jedini predstavnik umirovljenika na svim našim europskim listama.

Napomenuo je i kako bi stručne službe trebale upoznavati umirovljenike s EU fondovima i projektima, jer su oni uglavnom korisnici i suradnici na tim projektima. Ima puno projekata koje se tiču i umirovljenika i teže zapošljivih skupina građana, a bilo bi ih dobro decentralizirati da se više ljudi uključi i upozna pravila ishodovanja sredstava kroz EU projekte. Radi se o pomoći u kući, pomoći u stanovanju, zdravstvenoj njezi jer EU propagira politiku starenja u vlastitom domu. To znači dostupnost svih usluga na lokaciji prebivališta jer je nekim ljudima teško promijeniti mjesto boravka i čini za njih stres koji im onda šteti zdravlju.

“Ovo je treći put da se izlazi na EU izbore, ali je ovo prvi put da je samo jedan kandidat ispred umirovljenika. Danas smo malo predstavili našega kandidata koji je pokušao objasniti ljudima što znači biti predstavnik umirovljenika u Europi i kakve koristi oni imaju od toga“, rekao nam je Marinko Lukenda, predsjednik Županijskog odbora Hrvatske stranke umirovljenika, dodavši kako je vrlo zadovoljan odazivom umirovljenika na ovu tribinu, budući da ih je stiglo oko 130.