33 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Vedri crossover cvijeća i karnevalskih maski u Freziji

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Posljednju nedjelju pred početak ovogodišnje Korizme Blaženka Omrčanin u svojoj je cvjećarnici priredila prvu besplatnu radionicu za djecu. Na trosatnoj cvjetnoj stvaraonici okupila se ekipa malih kreativaca, njih osam različitog uzrasta, konačno bez maski, ali sa zadatkom osmisliti pokladne maske završene cvijećem.

„Vidjela sam na Facebooku da dosta mojih FB prijatelja ima kreativnu djecu. Razmišljala sam koja bi tema bila zgodna za napraviti radionicu s njima i odluka je pala na vrijeme karnevala jer je to vrijeme pozitivnih vibracija, ali i razlog da kreativci budu mali, iskreni ljudi koji još uvijek kroz život hodaju bez maski na licu”, rekla je poznata vinkovačka cvjećarka osiguravši za druženje profesionalne materijale od žice, ljepilo za cvijeće, prirodne materijale, grančice, špagu, mahovinu i naravno cvijeće.

Epilog i završne kreacije, pomičući osobne granice, oduševile su i same sudionike.

Maske, posebice uvriježeno u vrijeme poklada, daju posebnu dimenziju kada svatko ima priliku postati netko ili nešto drugo.

„Iz njihovih radova, zanimljivo, može se iščitati i psihološki profil djeteta i njegova orijentacija. Dakle, naše maske su bile od prirodnih materijala na određenu temu, od jednostavnijih do glamuroznih koje su u svom svojem raskošnu prikazale starije djevojčice”, priča mentorica koja je priznaje, s obzirom na svoju prvu radionicu s mladima, imala i malu tremu.

Sve su začinili pokladnicama odnosno krofnama, Garfield, kažu, uvijek časti, ovog puta prigodno ukusu okupljenih, pizzom, ostale slastice pripremile su mame, a okom svoga fotoaparata, pomno je, maske u nastanku, bilježila jedna od njih, Suzana Bota.


Svojevrsni je ovo način promocije poziva kojeg Blaženka živi dvadeset i četiri sata, sedam dana u tjednu, a ideja povezivanja sa zajednicom uvijek naiđe na srodne duše koje slično misle i učine pri tome uspomene za cijeli život.

„Sve radionice do sada su bile besplatne s meni poznatim ljudima, a uz stvaranje, prilika je ovo za upoznavanje, druženje i širenje dobre energije što ima sjajne učinke na sve nas. Mislim da bismo svi koji radimo sličan posao, s vremena na vrijeme, trebali pozvati naše sugrađane u svoj radni prostor”, kaže Blaženka Omrčanin .

Osim zrnca kreativnosti i puno dobre volje, dovoljno je samo malo osvrnuti se oko sebe jer su nam materijali koji mogu poslužiti za realizaciju karnevalske ideje nadohvat ruke, ohrabruje nas Blaža.

„Od različitih grančica, mahovine ako je godina vlažna, trave odnosno vune, špage, žičice, sve što nam se nađe pod rukom može dobro doći u izradi maske ili neke prigodne kreacije za dom”, savjetuje.

Vedri crossover cvijeća i karnevalskih maski kroz ovu neobičnu radionicu dao je novi moment po uzoru na elegantne venecijanske maske kojima se iz karnevala u karneval svake godine ponovno divimo, a da ne govorimo o hvalevrijednom, nemalo važnom ekološkom učinku.

Pokladni utorak ujedno je i zadnja prilika prerušiti se u drugoga i drugačijega. Danas završava vrijeme ludovanja, a predstoji Korizma koju simbolizira mirnije vrijeme.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno