17 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Vinkovačka 109. brigada satkana od naših očeva, braće, stričeva, ujaka pripada našim obiteljima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Danas je svečana, 32. obljetnica prve pričuvne brigade u Hrvatskoj, 109. vinkovačke, odala počast čak 4000 pripadnika koji su kroz nju prošli, držeći te ratne, slavonske, krvave 1991., najdulju crtu bojišnice gotovo 100 kilometara.

Kao pričuvna brigada, imala je najviše poginulih, njih 202, ranjenih preko 650, a 12 pripadnika i danas se vodi nestalima. Junaštvom i srcem zaustavila je jačeg i brojnijeg protivnika, obranila Vinkovce i vinkovački kraj i tako ušla u povijest ovog nepokorenog grada s prefiksom Vrata Hrvatske.

„Moj puls je sada na 150, a na tlak ne smijem ni pomisliti. Jeza me prolazi, ne smijemo to zaboraviti. Mi smo ovdje zbog njih, naših poginulih i nestalih suboraca kako bismo im rekli hvala jer slobodni danas hodamo ulicama našeg grada. Najvažnije što je učinila 109. brigada na braniku domovine, zaustavila je srbo-četničku vojsku 4. prosinca 1991. i obranila Vinkovce i Republiku Hrvatsku nakon čega više nije pokušao niti je imao šansu krenuti dalje. Stoga, molim i s ovog mjesta da se ne dijelimo, svatko je dao koliko je umio i znao”, poručio je nadahnuto predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade ZNG-e, umirovljeni bojnik Jakov Milanović Brada.

S njima su danas bila državna i vojna izaslanstva kao i predstavnici lokalne vlasti. Sveta misa zadušnica služena je u Župi sv. Euzebija i Poliona.

I sam pripadnik 109., bio je Mladen Karlić, danas u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora, svjedok vremena kroz svoj liječnički poziv.

„Meni je to izuzetno važno jer biti član jedne takve brigade, jedne takve zajednice, skupine ljudi, koja je imala toliko ljubavi i hrabrosti ostati ovdje, u onim teškim vremenima kada su mnogi bježali s ovih prostora u Njemačku i druge zemlje. Moje duboko poštovanje za vas koji ste ostali, učinili ste više nego što se od vas očekivalo stvarajući slobodnu državu”, kazao je kao jedan od njih.

Prve taktičko-borbene grupe, njih pet, branile su Vukovar, nije propustio podsjetiti na zapis za povijest Milanović, ali nije propustio ni podno spomenika hrvatskim braniteljima Grada Vinkovaca zahvaliti na suradnji i domaćinu današnje obljetnice gradonačelniku Ivanu Bosančiću koji se, iako tada dječak, s velikim poštovanjem sve ove godine odnosi prema ljudima koji su Vinkovcima i cijelom kraju omogućili život u slobodi.

„Uvijek 109. vinkovačka brigada ostavlja dojam znatiželje i ponosa. Kroz svo ovo vrijeme imao sam priliku čuti od njih o stvarnim događanjima jer tada kroz te tinejdžerske dane koliko razumijete, toliko i ne, a sada i sa zainteresiranošću i priliko biti s njima, privilegija je čuti iz prve ruke, upoznati našu povijest jer oni su ju pisali, stvarali, živjeli. Vinkovačka 109. izaziva ponos pogotovo kada ste u ovoj ulozi u kojoj sam ja danas. Ona je simbol Vinkovaca jer, svime što su prošli i podnijeli, ostavili su neizbrisiv trag na Vinkovčane i vinkovački kraj. Zato smo danas ovdje iz poštovanja prema svim pripadnicima, ali s najvećim prema onima koji su, nažalost, dali najvrjednije – živote, da bismo mi danas u našem gradu živjeli, odrastali, radili i stvarali. Kroz obranu grada i vinkovačkog kraja 109. brigada, vjerujem, nikada neće biti obrisana ni iz našeg sjećanja ni iz srca jer satkana je bila od naših očeva, roditelja, braće, stričeva, ujaka. Ona pripada našim obiteljima”, podvukao je Bosančić.


„Prošlo je više od trideset godina od stvaranja te legendarne vinkovačke 109. brigade koja je dala nemjerljiv doprinos u stvaranju ove države i obrani Slavonije odnosno cijele bivše Općine Vinkovci. Iz nje su proistekli brojni veliki ratnici koji su utkali ne samo svoje živote nego i što su imali u tom trenutku samoga sebe i ovih dana posebno ih se sjećamo uz zahvalu za sve što su dali ovoj državi”, kazao je u ime Vukovarsko-srijemske županije pročelnik Ureda Župana Marko Dikonić, a bez čije potpore također ne bi bilo ovako dostojanstvenih obljetnica, dodaje bojnik Brada zahvalivši svim građanima koji i danas ne zaboravljaju branitelje ovoga grada, posebice one kojih više nema. Otvaranje beogradskih arhiva doprinjelo bi kompletiranju istine za njih 12, a koja nedostaje i 32 godine kasnije.

„Ne vidim razloga nakon toliko vremena da netko više to skriva. Bilo bi to na čast i veliki smiraj svim onim obiteljima da se objelodane i konačno obitelji dobiju svoj mir”, poručio je vinkovački gradonačelnik.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno