26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Vinkovački humanitarci tradicionalno u procesiji dugoj 17 kilometara

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nekoliko desetaka tisuća volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa svih strana svijeta okupile su se ovoga vikenda u talijanskom Solferinu gdje je rođena povijest Međunarodnog pokreta Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca. Hodanje s bakljom u ruci od Solferina do Castiglione delle Stiviere  tradicionalan je i emotivan način prisjećanja na osnivanje najveće humanitarne organizacije na svijetu.

Plamenom humanosti svoje su baklje upalili i mladi Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci koji na ovom događaju sudjeluju od 2003. godine. Kako kaže ravnatelj Branko Tomić, ove godine naše društvo sudjeluje s 57 najaktivnijih članova koji su sudjelovanje na ovom skupu izborili svojim stalnim aktivnostima i uspjesima na natjecanjima vinkovačkog Crvenog križa.

Središnja manifestacija Svjetskog skupa Mladeži Crvenog križa je tradicionalna Fiaccolata (Bakljada), procesija u kojoj noseći baklje sedamnaest kilometara dugim putem od Solferina do Castiglionea sudjeluju mladi humanitarci.  Tijekom bakljade prolazi se istom rutom kojom su prošli volonteri koji su prevozili ranjene tijekom bitke 1859. godine kada je Henry Dunant  stvarao ideju Crvenog križa.

„U toj bitci sukobilo se 300 tisuća vojnika, a nakon 16 sati na polju je ostalo ležati 40 tisuća mrtvih i ranjenih. Švicarski trgovac Henry Dunant slučajno je naišao na ovaj stravičan prizor, pozvao žene iz obližnjih mjesta da im pomognu, a one su previjale njihove rane i vozile ih u obližnju crkvu gdje je organizirana prva bolnica. Svoja iskustva on je potom opisao u knjizi Sjećanja iz Solferina“, pojasnio je Tomić smisao ovog velikog svjetskog trenutka.

U knjizi je, dodaje, predložio dvije ideje. Jedna je da države prihvate pravila međunarodnog humanitarnog prava i ne napadaju civile, osobe koje su položile oružje, ranjene ili bolesne, a druga ideja je bila da se u vrijeme mira u svim tim državama organiziraju službe koje bi pomagale u slučaju rata.

Manifestacija je ovo, kako opisuju u Hrvatskom Crvenom križu, radosti, inspiracije, zbližavanja i dijeljenja koja simbolizira humanost i pomoć drugima. U to su se uvjerili i Danijel Tolić i Antonio Ribarić, uskoro učenici 4. razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, koji su se u Italiji našli drugi put.

„Velik broj mladih pokazuje i veliku humanost koju imamo. Ovdje sam dosad doživio jedno dobro iskustvo, zabavu, druženje i nova prijateljstva, a nadam se istome i ovog vikenda“, istaknuo je Danijel. Antonio dodaje: „Uistinu jedno nezaboravno iskustvo, ostvario sam uspomene za cijeli život“, ističe ovaj mladić koji se ovoga puta našao u ulozi volontera, dok je u prvom posjetu bio natjecatelj, osvojivši treće mjesto.

Među Vinkovčanima je i Dora Tomić koja je upravo završila 8. razred u OŠ Ivana Gorana Kovačića.

„Ovo mi je drugi put da sam u Italiji, prošle godine bilo jako zabavno, malo naporno, ali sve je brzo nestalo kad smo vidjeli atmosferu. Ništa nije teško baš zbog te humane note“, poručila je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno