25 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Vinkovački paraplivači sudjelovali na pripremama reprezentacije

Više od autora

- vl promo-


U organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog paraplivačkog saveza u Slavonskom Brodu održane su prve ovogodišnje pripreme juniorske paraplivačke reprezentacije na kojima je sudjelovalo i troje vinkovačkih paraplivača – Ana Marija Kovač, Toni Šimunić te Jan Tomašević – i jedna vinkovačka trenerica – Marina Zulumović.

U radu s mladim paraplivačima sudjelovao je i aktualni europski viceprvak i svjetski prvak te osvajač medalje na paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, Dino Sinovčić, koji je svoje znanje i iskustvo prenio na mlade snage te održao motivacijske govore. Osim samih treninga, održana je i edukacija za plivače i trenere koja se provodila na samom bazenu, a neke od tema bile su „The Youth Physical Development Model (YPD): – Model razvoja mladih sportaša: Novi pristup dugoročnom razvoju sportaša“ i “Senzitivne faze razvoja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti mladih plivača”. Edukaciju je provela docentica dr. sc. Dajana Karaula s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, dok je trenerica Mihaela Kiš održala je predavanje na temu “Paraplivanje i klasifikacija” kako bi pripremila plivače za pristupanje klasifikaciji kako bi sudjelovali na natjecanjima.

Za trenere je bila održana i radionica pod nazivom “Plivanje i osobe s autizmom”, a radionica je provedena kako bi se što kvalitetnije upoznali s načinom funkcioniranja osoba iz spektra autizma jer u svim regijama Hrvatske dolazi do progresivnog rasta broja djece iz spektra autizma. Osim toga, cilj predavanja što bolja primjena stečenih znanja u radu sa sportašima. U sklopu Erasmus + projekta LETSWIM u travnju je planirana edukacija o plivanju za osobe iz spektra autizma i osobe s Down sindromom koja će se održati u Velenju, te napredni Halliwick tečaj u Orahovici od 21.- 24. travnja 2022.

Svoje dojmove s odrađenih priprema u Slavonskom Brodu podijelila je trenerica Marina Zulumović.

„Koncept priprema bio je baziran na edukaciji plivača i trenera, a trenažni proces za plivače je uključivao trening u bazenu (dva puta po 120 minuta) i jedan suhi trening u trajanju od sat vremena na dnevnoj bazi”, rekla je Zulumović.

Treninzi su bili bazirani na usavršavanju i analizama pojedinih tehnika kroz modele specifičnih vježbi i to putem modeliranja prema individualnim sposobnostima plivača.

„Značajno je bilo sudjelovanje Dine Sinovčića koji je svojim primjerom i angažmanom prenosio svoja znanja i iskustva”, navela je trenerica Plivačkog kluba Cibalae.

U klubu se nadaju kako će sudjelovati na Erasmus projektu gdje bi stekli nova znanja koja će primijeniti u daljnjem radu i kojima bi doprinijeli razvoju paraolimpijskog sporta u Republici Hrvatskoj.

„Bilo mi je odlično jer sam se družila s prijateljicama. Plivala sam jako dobro, ali su mi treneri pokazali kako trebam pravilno plivati i naučila sam sve plivačke tehnike. Moj san je da plivam na svim natjecanjima i na treninzima te da učim sve tehnike. Željela bih postati plivačica na međunarodnim natjecanjima i na Olimpijskim igrama”, istaknula je svoje želje i snove Ana Marija Kovač, članica PK Cibalae.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno