4 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Vinkovčaninu Ivanu Simonu statua Fabijan Šovagović za najboljeg glumca u najboljoj predstavi Mala zabava

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Dodjelom nagrada i priznanja završen je jubilarni 30. Festival glumca.

Ovogodišnji domaćin bio je Ilok, a u 15 kazališnih izvedbi uživala je publika u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije. Prepune dvorane potvrdile su ponovno koliko Srijemci i Slavonci žive za Festival glumca.

FOTO: VSŽ
FOTO: VSŽ

„Apsolutno možemo biti zadovoljni kako je Festival prošao jer u organizacijskom smislu napravio je još jedan korak naprijed. Ono što me posebno veseli je da je na ovom Festivalu glumca šansu dobio velik broj mladih kolega koji su pokazali da mogu i da je, što se tiče glumaca, budućnost hrvatskog glumišta svijetla, a na nama je da on svake godine bude jači, bolji i veći“, rekao je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ivica Pucar, a s  njim se složio predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo.

„Rekao bih da kvaliteta Festivala apsolutno raste. Od festivala monodrame i jako malih kazališnih formi narasli smo u svakom smislu i došli do titule našeg najvećeg festivala. Pretvorio se u nešto prestižno, mjesto gdje glumci obožavaju doći. Prepoznati smo na ulici, u restoranima, kafićima i osjećam da stanovnici županije žive s nama“, kazao je dodavši kako ulazimo u četvrto desetljeće Festivala te mu poželio dug život.

Među deset laureata, nagradu „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini dobio je ansambl predstave „Mala zabava“, autora Vanje Jovanovića i Petre Pleše, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Teatra & TD iz Zagreba. Iz ove predstave dolazi i najbolji mladi glumac do 28 godina Luka Knez koji je kući ponio statuu „Ivo Fici“.

FOTO: VSŽ

U kategoriji mladih glumica, nagradu koja nosi naziv naše glumačke dive Nade Subotić ponijela je Lucija Dujmović.

Nagrada „Nevenka Filipović“ za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dodjeljena je Zdenki Šustić za ulogu Vještice u predstavi „Ivica i Marica“ Braće Grimm u režiji Luke Juričića i produkciji Lutkarske scene „Ivana Brlić-Mažuranić“ Scena „I.B.M.“ iz Zagreba.

„Kao mladoj osobi koja tek kreće na svoj put u statusu „samostalca“, ova mi nagrada apsolutno znači. Mislim da je u našu korist presudilo to što sam imala fantastične kolege koji su radili sa mnom i što smo zaista pokušali na suvremen način napraviti jednu tradicionalnu predstavu“, istaknula je na dodjeli.


FOTO: Festival glumca/ Ivan Simon u predstavi Mala zabava

Čak četiri statue glumačkog velikana i prvog domaćina Festivala Fabijana Šovagovića, otišle su u ruke najboljim glumcima i glumicamaVinkovčaninu Ivanu Simonu s angažmanom u osječkom HNK, za ulogu u predstavi „Mala zabava“, Davoru Jurešku za ulogu učitelja Škunce u predstavi „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, Oliveri Baljak za ulogu Bele u predstavi „Otočka terca“ te Arijani Čulini za ulogu Fani u predstavi „55 kvadrata“.

„Prvo bih se zahvalila stručnom ocjenjivačkom sudu na ovoj nagradi. Mislim da su to neke nijanse zašto sam je ja dobila, a ne možda netko drugi u mojoj predstavi jer smatram da je zaista dobra. Ove je godine predstava 55 kvadrata proglašena najboljom predstavom u Hrvatskoj. Zahvaljujem se cijelom mom timu i drago mi je da sam nagradu dobila baš ovdje jer godinama dolazimo i ovo je za nas jedan vrlo značajan festival“, rekla je Čulina.

FOTO: VSŽ

Za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu nagrada „Ivo Gregurević“ dodijeljena je Zlatku Vitezu, a za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti nagradom „Zvonimir Torjanac“ nagrađen je Vinkovčanin Himzo Nuhanović, idejni začetnik i perpetuum mobile Festivala glumca.

FOTO: VSŽ

Posebno priznanje za osobni doprinos i dugogodišnje sudjelovanje u organizaciji primio je Željko Sladetić, dok je drugo posebno priznanje uručeno tvrtki Iločki podrumi, vjernom partneru Festivala. Festival je nakon ovogodišnje svečanosti zatvaranja i službeno ušao u svoje četvrto desetljeće, uz želju svihokupljenih ovu tradiciju nastaviti barem još nekoliko puta toliko.

„Smatram da Festival glumca uistinu svake godine raste i sve je više dobrih predstava i glumaca. Zahvalio bih se ocjenjivačkom sudu, organizatorima i domaćinima ovogodišnjeg Festivala. Trideset godina nije malo, ogromna je to tradicija. Želim svima nama da se Festival nastavi razvijati, iako moram naglasiti da je ovo što smo dosad postigli iznad svih očekivanja. Jedan poseban naboj i ljubav prisutni su tijekom trajanja Festivala i nadam se da će to potrajati još jako dugo“, zaključio je u ime glavnog pokrovitelja vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić najavivši kako će dogodine, grad domaćin 31. izdanja biti Otok.

FOTO: VSŽ

Podsjetimo, ovogodišnji izbornik bio je glumac Zijad Gračić, po prvi puta ulogu domaćina imala su dva glumca – supružnici Šovagović Despot. O najboljim predstavama odlučio je ocjenjivački sud u sastavu Mirela Brekalo Popović, Maro Martinović i Miroslav Čabraja, izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno