8 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Vinkovčanka Filipa u Zagrebu otvorila prvi točkasti kafić

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon što je prije pet godina pokrenula brand Chia Cups i postala vlasnica najpopularnijih točkastih šalica u Hrvatskoj, Vinkovčanka Filipa Sorko hrabro je zakoračila u novi poslovni pothvat. Već četiri mjeseca u srcu Zagreba vodi Chia Cups Shop & Coffee, kafić u kojemu ove šarmantne šalice možete kupiti ili iz njih popiti fine kave ili čajeve. Zbog čega je tako brzo postalo omiljeno mjesto Zagrepčanima i njihovim gostima, jasno je i nama bilo čim smo u njega zakoračili.

Smješten na uglu Šenoine i Palmotićeve ulice u glavnom hrvatskom gradu, dućan i kafić svoje goste oduševljava svojim pomalo francuskom štihom, posebnim dizajnom inspiriranim chia sjemenkama, ali i ugodnom atmosferom jer milijuni točkica jednostavno tjeraju na osmijeh i dobro raspoloženje.

„Oduvijek je bila tu ta ideja o nekom našem fizičkom prostoru kojeg bi mogli urediti u svojem stilu i pomoću kojeg bi se mogli približiti kupcima. Nismo htjeli ništa forsirati i žuriti, pustili smo da sve lijepo posloži. Prvo smo trebali poraditi na povećanju proizvodnje kako bi mogli napuniti police u našoj fizičkoj trgovini, a  i pronaći prostor koji nam odgovara, jer imali smo neku viziju kako bi to trebalo izgledati”, rekla je mlada dizajnerica koja je cijeli brand pokrenula s partnerom Antunom Ružolčićem.

Dodaje kako je ovo prva otvorena trgovina hrvatskog branda ručno proizvedene keramike. Po nekim njihovim istraživanjima, čini se i prvi točkasti konceptualni prostor na svijetu. „Cijeli prostor i detalji su u točkicama, pazili smo na sve detalje pa su u točkicama čak i aparat za kavu, stolice, zidovi, rasvjeta, foteljice… Sve ručno točkano. Kist u ruke i točkica po točkica“, ističe.

Ponuda je, kaže Vinkovčanka, mala, ali slatka. U Chia šalicama poslužuje se Cogito kava, Teasheena čajevi, Materia matcha, a u ponudi imaju i vruću čokoladu s narančom i cimetom, Chai latte, topli turski napitak Salep sa cimetom i pistacijom, pa čak i Caffe D’Orzo, odnosno ječmenu kavu kod nas poznatiju kao Divka.

„Pazimo što se pije iz naših šalica, tako da smo izabrali najbolji aparat za kavu i najbolju sirovinu, ušli smo u suradnju s nekim od najboljih proizvođača kave i čaja u Hrvatskoj“, napominje. U prostoru je svega par stolova jer, kao i sa šalicama, bitna im je kvaliteta, ne kvantiteta. Za one koji su u žurbi, u ponudi imaju i Coffee to Go.


Uređenje prostora trajalo je dva, tri mjeseca, a najviše vremena otišlo je na točkanje zidova i izradu pločica za šank. No, to je, kaže, proces koji će sigurno još trajati, budući da su Filipa i Antun odlučili izraditi sami sve što mogu, a to iziskuje dosta vremena. Cijeli interijer je spoj starog, ručno rađenog i novog. Fotelje su bakine, a za njih su istočkali materijal te ih tapecirali. Stolice su iz jednog starog zagrebačkog stana, a obojili su ih u bež boju, kakve su i njihove šalice. Aparat i mlinac za kavu su custom made, naravno u točkicama.

„Cijeli svoj život volim stvarati lijepu atmosferu u prostorima i smatram da je dobra atmosfera splet više komponenti i detalja, koji se možda nekome čine nevažnim, ali zajedno stvaraju čaroliju. Svjetlo od lampica i svijeća, ugodna glazba, lijepo cvijeće u vazama, miris svježe mljevene kave u zraku, topla keramička šalica u ruci, nasmiješena lica… I onda nakon svega toga doživljenog u Chia baru i shopu, imati priliku djelić toga ponijeti sa sobom doma, u obliku Chia šalice, e to je naša ideja i bit svega ovoga”, podvlači ambiciozna Filipa.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno