- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Od 1. ožujka poskupljuju cigarete, ostali duhanski proizvodi i prerađevine. Ova najava nije zabrinula Vinkovčane, višegodišnje pušače s kojima smo razgovarali. Sugovornici slikovito složni u poruci “Ovce se ne šišaju iz ljubavi” aludirajući na ponovnu potrebu punjenja budžeta kroz povećanje trošarina, no svjesni štetnosti i troška.

Suma summarum je indiferentnost s dozom humora.

„Ne pada mi na pamet prestati pušiti. Još dvije tri svinjokolje odradim i put putujem,” duhovito se osvrnuo naš sugrađanin poznatiji kao Medo. Prisjetio se poslovnog putovanja u Maroko koncem osamdesetih kada su ga domaćini dočekali s nargilom i malo hašiša za dobrodošlicu pripisujući to tradiciji zemlje kao što je primjerice u nas rakija ili domaća kava.

Podizanjem trošarina, neslužbeno doznajemo, kutija cigareta prosječno će poskupiti 2 kune. Najviše grijani duhanski proizvodi s trošarinom većom za čak 75%. U zadnje tri godine, naime, popularni ICOS-i i GLO uređaji ponuđeni su tržištu kao alternativa tradicionalnim cigaretama sa nikotinom, ali bez katrana.

Spravica se na akciji može nabaviti za 170 kuna, inače je dvostruko skuplja.

Dora Jurić

Dora Jurić u Korizmi se odrekla klasične cigarete. Nakon sedam dana apstinencije zamijenila ju je ICOS-om, no čula je da cijena jednog pakiranja s dosadašnjih 26 raste na 30 kuna.

Ivica Krušelj

Od srednjoškolskih dana bio je strastveni pušač 35 godina na minimalno tri kutije dnevno, a danas je na najviše pola. “Shvatio sam da je deset cigareta dnevno sasvim dovoljno za pravi gušt, uz kavu i poslije jela, a puku naviku nadoknađujem ‘parilicom’ odnosno električnom cigaretom s nikotinom,” iskreno će Ivica Krušelj. Tako kaže i financijski i zdravstveno drži situaciju pod kontrolom, a prezadovoljan je ako mu kutija traje dva dana.

“Pušim do Uskrsa, a onda ih ostavljam. Razlog nije novac ni zdravlje nego odluka. Već sam jednom to učinila na sedam godina i onda sam ponovno počela. Trenutno popušim desetak cigareta dnevno. Kada nešto odlučim to i napravim. Skinula sam 35 kg u godinu dana, prema tome sve se može,” kaže nam simpatična Županjka koju smo, s kolegicom, a koja neće ostaviti cigaretu jer joj kutija traje četiri dana, zatekli u suncem okupanom vinkovačkom parku.

Eugen Červenjak i društvo

U raspoloženom vremešnom društvu Eugen Červenjak provodi uz kavicu i cigaretu. Tog se rituala ne odriče jer je kaže okorjeli pušač. “Pušačkog staža imam skoro 48 godina. Koliko sam promjena cijena doživio i nisam nikada odustao, a kada bi računao retroaktivno, popušio sam dva najmodernija Mercedesa,” iskren je.

Razumije štetno djelovanje i na organizam i na džep. “Doktorica me s vrata pita, jesam li prestao, a to je za mene samo patnja, muke Isusove. Nije da nisam probao, znaju oni koji su to prošli,” kaže.

 

I poznanik s privremenom adresom u Njemačkoj požurio je na kiosk kupiti supruzi par kutija za ponijeti jer su tamo cigarete 7 eura, manje pakiranje od 10 komada, 4 eura. Ostaviti se cigarete stvar je karaktera, manje novca, zaključuju naši sugovornici. Eventualno postoji mogućnost prelaska na rezani duhan, koji je, saznajemo, najjeftinija varijanta pa 1/2 kg dovoljnih za petnaestak dana stoji stotinjak kuna.