10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Vinkovci su na dobrom putu postati održiva turistička destinacija

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Pronaći motive dolaska u grad, surađivati i ponuditi adekvatan smještaj recept je uspješnog iznajmljivanja, smatra vinkovački iznajmljivač Ivica Šandrk, jedan od predavača na edukacijama projekta „Živimo destinaciju Vinkovci” kojega provodi Turistička zajednica grada Vinkovaca.

Kako je naglasio kolegama iz naše i susjednih županija, ključ svega je destinacija. Predstaviti bogatstvo Vinkovaca, istaknuti njegovu kulturu i baštinu, pokazati čime se ponosimo.

„Da pozlatim apartman, u njega neće doći nitko samo da bi prespavao. Potrebno je detektirati razloge dolaska u grad te onda ponuditi adekvatan smještaj. Osobno, u promociji svojih apartmana ne govorim kako imam dobar madrac nego iznosim prednosti Vinkovaca jer to je motiv da dođu i da se vrate. U budućnosti to znači više posla za mene, ali i ostale iznajmljivače”, ističe Šandrk, inače turistički vodič koji je iznajmljivačkim vodama pet godina. Poslom je, kaže, vrlo zadovoljan, a ne boji se ni budućnosti jer naš grad ima kvalitetu u koju ne zaboravljamo ulagati.

Nužno je i, naglašavao je u svome izlaganju, međusobna suradnja među iznajmljivačima koji se ne bi trebali gledati kao konkurencija, nego kao dobra ponuda smještaja na lokaciji.

„Danas će netko biti kod mene, sutra kod nekog drugoga, ali važno je da su zadovoljni i da se vrate, da tu destinaciju preporuče nekome drugome. Tad ćemo imati svi više posla”, dobitna je kombinacija prema Šandrku. Uspjeh, dodaje, ne mogu očekivati oni koji imaju „napucan” apartman, a ne rade dobro posao, ali i obratno, ni najbolji iznajmljivači neće imati goste ako im je loš smještaj.

Budno su drugi iz ove branše upijali riječi Vinkovčanina koje, složili su se, nisu pucanj u prazno budući da su njegova dva apartmana zauzeta gotovo tijekom cijele godine. Vinkovačke jeseni i proljeće standardno donose prebukiranost, dok je najmanje posla početkom siječnja i veljače te na ljeto kada je more ipak poželjnija destinacija.

Sva ta vlastita iskustva u radu, uspjehe i neuspjehe, probleme i vizije kako bi taj posao trebao izgledati u Vinkovcima Šandrk je predstavio na prvoj od tri tematske edukacije na kojima se temelji projekt Živimo destinaciju Vinkovci. Kako pojašnjava direktorica TZ Vinkovci Martina Matković, dio je to projekta „Održivi Vinkovci” kandidiranog na Javni poziv za turistički nerazvijena područja Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

„Želimo privatne iznajmljivače potaknuti da razmišljaju o pozitivnom i kvalitetnom smjeru razvoja njihovog smještaja, a samim time i destinacije Vinkovci. Edukacijama smo htjeli prikazati primjere dobre prakse iz kontinentalne Hrvatske te donijeti razmjenu iskustva, inspiraciju i poticaj iznajmljivačima”, istaknula je Matković.


A Vinkovci kao destinacija, kaže naša sugovornica, polako se bude, baš kao naš usporeni Bosut. Tomu u prilog ide činjenica kako do prije 7-8 godina nismo imali registriranih iznajmljivača, danas ih je oko 80.

„Moramo biti svjesni da u turizmu neke stvari nije moguće preko noći napraviti, treba vremena, truda i rada. Pomak je vidljiv, barem kada govorimo o privatnim iznajmljivačima, no iako bilježimo porast broja noćenja, želimo raditi i na kvaliteti i upravo projekt Održivi Vinkovci pokazuje koliko je bitan održivi turizam za koji mi, vjerujem, imamo dobru podlogu”, tvrdi Matković.

Reći ćemo još kako je projekt “Živimo destinaciju Vinkovci” raspoređen kroz tri tematske edukacije namijenjene privatnim iznajmljivačima.

Prva je održana večeras. Temu “Iskustvo privatnih iznajmljivača u urbanim cjelinama kontinentalne Hrvatske” iznijeli su iznajmljivali Ivica Šandrk i Jasmina Krkić Poznić iz Osijeka. Drugu edukaciju “Iskustvo organiziranog putovanja u destinaciju Vinkovci” sutra će voditi Ines Milić iz turističke agencije Plautilla, Solin, dok će treću edukaciju “Upravljanje destinacijom od strane lokalne turističke zajednice i suradnja s lokalnim dionicima” u srijedu predavati Jelena Toth, direktorica TZ grada Varaždina.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Turističke zajednice grada Vinkovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno