3 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Usvojen prvi u eurima ujedno i ‘projektni’, proračun za 2023. težak 50,7 milijuna eura

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Proračun Grada Vinkovaca za 2023. godinu izražen je prvi puta u novoj valuti i iznosit će, planirano je, 50,7 milijuna eura od kojih je gotovo 90 % ugovoreno s poznatim izvorima financiranja i vremenom realizacije, dakle do konačne realizacije, najavio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

„Možemo očekivati da će se do kraja ostvariti jer su prednost u 2023. godini dodatnih 22 milijuna eura iz ITU programa tako da kroz sljedeću godinu građani mogu očekivati jako puno projekata pa bih ga zbog toga nazvao projektnim proračunom”, ističe prvi čovjek grada očekujući ovogodišnje izvršenje oko 260 milijuna kuna.

Napominje kako ne izostaje socijalni odnosno razvojni predznak jer je s jedne strane usmjeren potrebitima, s druge gospodarstvu kroz poticaje i izgradnju Zone Zalužje. Prevladava usmjerenost gradskog novca ka projektima u obrazovanju i gospodarstvu. U tom kontekstu dogodine najavljuje otvorenje nove knjižnice i zatvorene tržnice te završetak nadvožnjaka na Borincima, proširenje dva i izgradnju novog vrtića te stavljanje prvih 33 hektara Zone u funkciju do kraja godine.„Konačno dolazimo u situaciju kada možemo reći da proračun dopire do svake pore života grada Vinkovaca. Ne manje važno je smanjenje subvencija gradskim tvrtkama jer su sve došle u fazu značajnije ostvarivati vlastite prihode i drago mi je da iz proračuna ne moramo značajno posezati u tom smjeru”, pojašnjava Bosančić uz izuzetak Periske koja upravlja plivalištem Lenije, a kako kaže, koja zbog energenata i grijanja bazena mora dobiti više sredstava zbog drastičnog poskupljenja.

I dok vinkovački gradonačelnik najavljuje značajne, financijski izdašne projekte i smanjenje subvencija, a za koje vjeruje da će Vinkovčani 2023. prepoznati kroz dodatni zamah grada, oporbeni Ključev Goran Kajkić proračun naziva „napumpanim”, na tragu ovogodišnje 30% realizacije, kaže. On u njemu vidi povećanje subvencije gradskim tvrtkama gubitašima, kako ih naziva.

„Na proračun za 2023., projekcija 2024-2025. uložio sam 6 amandmana usmjerivši puno toga prema realnom poduzetništvu, od same demografije, same pomoći građanima i ljudima, a novce sam dobrim dijelom namaknuo od subvencija gradskim tvrtkama”, referira se nekadašnji vijećnik Živog zida, danas Ključa.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno