Kontaktirajte nas

Aktualno

vlč. Mario Brkić: Početak Adventa u svijetu jedno je drugačije svjetlo

Objavljeno

-

Radosno iščekivanje godišnje proslave Kristova rođenja večeras će paljenjem 1. adventske svijeće u 20 sati najaviti župljani župa sv. Ćirila i Metoda i bl. Alojzija Stepinca s filijalom sv. Josipa. Oni će uz procesiju, molitvu i adventske pjesme krenuti od svojih crkava kako bi zajednički pohodili središte gradskog parka i simbolično označili početak Adventa u Vinkovcima uoči prve nedjelje Došašća.

Ovo vrijeme ima svoje posebno mjesto u liturgijskoj godini, ali još više u našim srcima, poručuje vlč. Mario Brkić, župnik u Radićevom bloku. Svakoga čovjeka obuzimaju posebni osjećaji radosti te smo sada više nego inače upućeni jedni na druge. Posebno se u nama budi osjećaj osjetljivosti za one koji su u većoj potrebi, kako materijalnoj, tako i duhovnoj, kaže te dodaje dok uređujemo svoje domove i ulice našega grada mnoštvom adventskih ili već božićnih ukrasa i simbola, dok se radujemo hrani, kolačima, kuhanom vinu, mirisu cimeta i jabuka, toplini i svjetlu pucketajuće vatre, nebrojenim svjetlima lampica, iznad svega nabrojanoga ističe se jedno drugačije Svjetlo.

„To je ono istinsko Svjetlo koje je jednom zauvijek sišlo na svijet i svakom čovjeku dalo novu nadu u svim životnim borbama, a posebno u onoj koja traga za konačnim smislom našega postojanja. To Svjetlo je početak Adventa u svijetu. Ono je zapravo osoba koja ulazi u odnos sa svakim čovjekom. To je Isus Krist, Božji Sin, mlado Sunce koje silazi s visine,” poručuje župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u povodu prve nedjelje Došašća čija prva svijeća simbolizira nadu i iščekivanje.

U okolnostima našega vremena, pritisnuti teškom tjeskobom zbog već predugoga hrvanja sa silama koje izmiču našem ljudskom geniju, želimo iznova prepoznati upravo u Isusu Kristu konačnu nadu i Svjetlo našega života, poručuje.

Svojim prvim dolaskom na svijet pokazao je da je on vladar nad svim silama prirode. Od vode stvoriti novo vino, po vodi hodati bez da krene tonuti, zapovijedati oluji i uzburkanome moru da se stišaju, pokazati se vladarom ne samo nad bolešću, već i nad samom ljudskom smrću: nisu li sve to konkretni znakovi da je među nas došao onaj kome pripada sav stvoreni svijet i čiji je konačni cilj ne uništiti, nego obnoviti sve stvorenje u njegovom prvotnom dostojanstvu?, pita se.

Radosno iščekujući Božić i ove godine na simboličan način uoči četiri adventske nedjelje palimo po jednu svijeću na adventskom vijencu. Prvom kao vjernici potvrđujemo da nismo prestali iščekivati njegov konačni dolazak, da se nismo prestali nadati konačnom blaženstvu koje zasigurno dolazi s njime.

Dok uživamo u svim sitnim ovozemaljskim radostima koje si kreiramo u ovo vrijeme Adventa, neka nam sve što činimo bude znak da smo slika našega Stvoritelja. Slaveći i veseleći se sada ovdje na zemlji, budimo znak vječnoga veselja u nebu. Neka nam svima paljenje prve adventske svijeće bude trenutak te nade i tog iščekivanja, poručuje župnik Mario Brkić.

Koncertom duhovne božićne glazbe u središtu grada u ovogodišnji Advent uvest će nas Alan Hržica.

 

 

 

Aktualno

Marko Polešćuk brončani na kadetskom Grand Prix-u u Zagrebu

Objavljeno

-

Napisao/la

    47 pregleda

U Zagrebu je 22. i 23. siječnja na plivalištu Mladost u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak održano treće kadetsko Grand Prix natjecanje najvišeg ranga u jedinstvenoj konkurenciji kadeta. Članovi Vinkovačkog plivačkog kluba, Lara Barić, Jakov Božić, Kristijan Rohalj, Patrik Puce, Marko Polešćuk i Gabriel Petričević predstavljali su klub i postigli odlične rezultate.

“Svi su isplivali osobne rezultate na čemu im čestitamo. Redoviti odlazak na natjecanja najvišeg ranga i osvajanje medalja je odraz sustavnog i organiziranog rada unutar kluba. Marko Polešćuk dokazuje to svakim nastupom pa tako i ovaj put kao treći najbolji kadet u RH u disciplini 100 metara leđnom tehnikom. Bravo Marko! Pred nama je Regionalno PH u Sisku za idući vikend i sredinom veljače državno prvenstvo RH na kojemu smo isplivanim državnim normama osigurali nastup muške štafete. Vrlo smo ponosni na naše kadete i želimo im puno uspjeha na predstojećim natjecanjima”, ističu u Vinkovačkom plivačkom klubu.

Nastavi čitati

Aktualno

Poznati dobitnici nagrade vinkovačke kazališne publike “Joza”

Objavljeno

-

Napisao/la

    61 pregleda

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci danas su prebrojani glasovi te su sada poznati dobitnici nagrade „Joza”. Javnosti će biti predstavljeni na svečanoj dodjeli nagrada u kazalištu najavljenoj za petak, 18. veljače, s početkom u 20 sati uz prijenos na Vinkovačkoj televiziji.

Nagradu „Joza” prošle godine utemeljili su Gradsko kazalište „Joza Ivakić”, lokalne medijske kuće Vinkovačka televizija i Novosti, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija. Posebna je to nagrada na hrvatskoj kazališnoj sceni jer jedino u Vinkovcima publika tijekom cijele godine ima priliku putem kupona¸, koji svaki gledatelj dobije uz kupljenu ulaznicu, glasovati za najbolju gostujuću predstavu te za najbolju predstavu za odrasle i najbolju predstavu za djecu u produkciji GK „Joza Ivakić” Vinkovci kao i za najbolju glumicu i glumca u predstavi za odrasle i u predstavi za djecu. Riječ je o cjelogodišnjoj priči koja je obuhvatila sve gostujuće i domaće izvedbe, izuzev vinkovačke predstave koja je ušla u izbor Festivala glumca 2021. Ova se priča nastavlja i u 2022. godini, a sada je došlo vrijeme i za zbrajanje glasova i proglašenje pobjednika za 2021. godinu.

Prema broju glasačkih listića možemo vidjeti da je publika rado sudjelovala u ovom izboru, a posebno je bilo zanimljivo poslije predstave gledati glasovanje onih najmlađih. Djeca su uvijek s veseljem i smijehom davala velike ocjene predstavi te se odlučivala za likove koji su ih se najviše dojmili, a to su u pravilu nositelji predstava”, ističe Zdenko Rečić, ravnatelj GK „Joza Ivakić”.

U cijeloj priči, naravno, nisu izostale niti nagrade za publiku. Tako će na svečanosti u kazalištu 18. veljače biti izvučena tri glasača od prošle godine koji će dobiti po dvije ulaznice za sve predstave u 2022. godini te poklon sponzora, a bit će izvučena i četiri gledatelja koji će te večeri biti u dvorani koji će također dobiti poklon sponzora. Lijepe su to nagrade zbog kojih je vrijedilo glasovati te vrijedi doći 18. veljače u kazalište. U programu te večeri moći će se vidjeti i kratki podsjetnik na sve nagrađene predstave, a u glazbenom dijelu nastupit će vinkovačka „Septica”.

Mislim da će svi posjetitelji u dvorani i svi gledatelji prijenosa na Vinkovačkoj televiziji biti zadovoljni i da će to biti jedan lijep program, a mi smo već počeli u 2022. s glasovanjem i vjerujem da ćemo tradicionalno svake godine dodjeljivati nagradu „Joza” kojom smo na još jedan način obilježili našega Jozu Ivakića. Nagrada „Joza” je statua na hrastovom postolju, rad akademskog slikara Ivana Lončara Žana”, istaknuo je Rečić.

Lokalni mediji imaju veliku ulogu u svakom dijelu života jedne zajednice kao što su Vinkovci, a kada je riječ o Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” nismo dvojili trebamo li se uključiti u ovaj projekt, istaknula je Marija Gerovac, direktorica Novosti d.o.o.

Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti jer je riječ o jednom zanimljivom projektu gdje se izabiru najbolje gostujuće i domaće predstave i najbolji domaći glumci, a ono što je najvažnije je to da je riječ o izboru gledatelja koji dođu u kazalište, pogledaju predstave i odluče kome žele dati svoj glas. Kolege s Vinkovačke televizije i mi u Novostima niti jednoga trenutka nismo dvojili da mi ovdje pripadamo kao lokalni mediji jer jedni bez drugih nikako ne možemo djelovati niti sudjelovati u javnom životu”, kazala je Marija Gerovac.

           

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj 8 471 novih slučajeva u protekla 24 sata

Objavljeno

-

Napisao/la

    76 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8.471 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 58.866.

Među njima je 1.951 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata.

Preminulo je 51 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 887.362 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 13.502 preminulo, ukupno se oporavilo 814.994 osoba od toga 6.627 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 39.228 osoba.

Do danas je ukupno testirano 4.132.532 osoba, od toga 18.320 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 24.1.2022 utrošeno je 5.052.469 doza cjepiva, a cijepljeno je 56,42% ukupnog stanovništva, odnosno 67,15% odraslog stanovništva. Na dan 24.1.2022 utrošeno je 6.438 doza cjepiva, a od toga je 888 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 24.1.2022 2.289.548 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.198.127 osoba (2.003.037 osoba cijepljeno s dvije doze te 195.090 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 64,63% odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Najčitanije