23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Vrhove Himalaje vinkovački par osvojio drugi put

Više od autora

- vl promo-

Članovi Hrvatskog Planinarskog Društva Cibalia Domagoj i Pamela Joskić po drugi put su osvojili Himalaju. Planinski lanac s najvišim vrhovima svijeta, a među njima je vladar visina – Mount Everest.

Himalaja je ime koje će svaki planinar izgovoriti sa strahopoštovanjem. Pruža se kroz pet zemalja, a jednu od njih (točnije Nepal) posjetili su Domagoj i Pamela.

„Svatko je, prije nego se počeo baviti planinarenjem, čuo je za Himalaju i Everest s obzirom na to koliko je filmova snimljeno na tu temu. Kako smo počeli planinariti obišli smo planine po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Alpe u Sloveniji. Zatim je nekakav sljedeći korak bio neko dalje putovanje, a Nepal nam je uvijek bio želja baš zbog planina”, govori Domagoj kako su se odlučili za ovo nimalo jednostavno putovanje.

Prvo osvajanje Himalaje i Nepala bilo je 2019. godine kada su se penjali na bazni logor na Annapurni. Inače, radi se o najsmrtonosnijoj planini i usponu.

„Sam put do baznog logora i Annapurnu je jako lijep, prolazi kroz ta sela u Nepalu gdje se još uvijek živi životom kakav je kod nas bio prije 150 godina”, navodi Joskić.


Govori kako je sam put i uspon fizički dosta zahtjevan i da sve ovisi o dobroj organizaciji. Vinkovčani su se vodili time da nose svoju opremu na leđima, iako se 90 posto planinara odlučuje za agencije i privatne nosače opreme. No, prednost kod agencijskog putovanja je jedna sigurnost kod nesreće jer jedino što ozlijeđenoj osobi može pomoći je evakuacija helikopterom.

„Htjeli smo biti prepušteni sami sebi. Sve smo unaprijed morali dobro organizirati i paziti na ozljede te na razvoj visinske bolesti. Već iznad 3.000 metara kreću prvi simptomi kao što su glavobolja, nesanica, gubitak apetita, stoga je potrebno polako se uspinjat kako bi se mogli aklimatizirati da se uopće možemo popeti gore. Nekakva dva mjeseca organizacije, istraživanja i čitanja nam je bilo potrebno da bi se pripremili. Etapno smo podijelili odakle dokle ćemo se kretati, gdje planiramo spavati, kakve su cijene i što nam je od opreme potrebno”, kaže Joskić.

Dobro pitanje koje se nameće samo od sebe jest što nakon Himalaje?

„Uvijek su tu destinacije koje žuljaju u pozadini. Svakako nam je zanimljiva Patagonija. To je jedna od opcija. Otići na taj famozni track pored Torres del Paine skroz dolje do Magellanovog prolaza. Tamo se čak može loviti brod za Antarktiku. Inače se dosta naplaćuje, ali ako se čovjek najavi ranije u slučaju da se mjesto isprazni može nenajavljeno otići do Antarktike. To nam je jedan od planova ili nekakav track po Islandu ili možda Korzika. Mislili smo Ande još malo proći, ali s obzirom na to da je politička situacija u Peruu malo nestabilna, to ćemo za sada odgoditi”, zaključio je Joskić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno