23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Vukovarsko-srijemska županija dosad povukla preko 600 milijuna eura sredstava iz različitih fondova

Više od autora

- vl promo-

Svetom misom u crkvi sv. Ivana Kapistrana u Iloku započeo je svečani program obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije, dok je središnji događaj bila svečana sjednica Županijske skupštine.

Obratili su se domaćini, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković i župan Damir Dekanić, te izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, počasni građanin Iloka, Vinkovaca, Vukovara i Otoka Vladimir Šeks i u ime Hrvatskog sabora Josip Šarić.

Počast Županije dobio je doc.dr.sc. Dražen Švagelj, nagrade za životno djelo pripale su Stjepanu Bogutovcu i Ivanu Balašu, nagrade su dobili dr.sc. Dražen Živić, Biljana Krnjaić, Zvonimir Liščić te vinkovački Konjički klub „Satir“ dok su poveljom nagrađeni Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“, Josip Kordić, Damir Sušac, Petar Šimić, Branko Puhek, Vinkovački plivački klub, DVD Otok i KUD „Tomislav“ Županja.

„Vukovarsko-srijemska županija dosad je povukla preko 600 milijuna eura sredstava iz različitih fondova za provedbu svojih projekata. Najveći dio, oko 560 milijuna eura odnosi se na sredstva iz fondova Europske unije, a oko 28 milijuna eura odnosi se na sredstva iz nacionalnih programa”, istaknuo je ministar Mario Banožić.

U tom kontekstu ministar je kazao kako su pokrenuti i brojni projekti na području istraživanja i inovacija, jačanja poslovne konkurentnosti, informacijsko-komunikacijske tehnologije, REACT EU – priprema zelenog, digitalnog i otpornog gospodarstva, energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih izvora energije, obrazovanja i prometa i brojne druge te dodao kako je za slavonski kraj osobito važan Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

Proteklo razdoblje za Vukovarsko-srijemsku županiju bilo je izazovno, što je istaknuo i župan Damir Dekanić.


“Uistinu smo preuzeli mandate u izazovnim vremenima kao što je svjetska kriza, korona kriza, rat u Ukrajini, nevrijeme, Afrička svinjska kuga i demografija. Problema je pregršt, a iz tog sam razloga u svom izlaganju bio nešto duži jer sam htio pokazati i dati više informacija koje ne dolaze toliko često do ljudi, koliko sredstava i koliko projekata imamo, ali i koliko se ulaže da se situacija popravi. Rezultati su vidljivi, želim da budu vidljiviji, a siguran sam da će u nadolazećem razdoblju i biti te će se vidjeti rezultat ovoga rada, svih ulaganja i vremena potrošenog za napredak naše županije”, kazao je župan.

Predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković naglasio je kako je 30 godina u životu čovjeka puno pa tako i u životu Vukovarsko-srijemske županije koja je prošla kroz razno razne nedaće za koje je uvijek pronalazila rješenje.

„Kroz sve ove godine vidljiv je pomak u našoj županiji. Samo kad pogledate koliko se uložilo u komunalnu infrastrukturu i koliko toga se napravilo. Mi smo jedina županija koja ima trenutno osam uređaja za preradu otpadnih voda, što, kad biste pogledali u Hrvatskoj zajedno, imali bi problem da nam pariraju. Tu je  izgrađenost regionalnog vodovoda i pokrivenost svih područja koja su imala problem s vodoopskrbom. Tu je i izrađena infrastruktura naših prometnica također. Možemo reći da su sve to uvjeti koji služe za daljnji nastavak i razvoj naše županije”, ističe Milinković.

Veliku nagradu Županije dobio je doc.dr.sc. Dražen Švagelj. Istaknuo je zahvalnost Bogu i roditeljima koji su ga naučili da cijeli život treba učiti, raditi, pomagati i nikada ne odustajati, a zahvalio se, u ime svih nagrađenih, onima koji su prepoznali njihov rad i zalaganje i Skupštini koja je sve to podržala.

„Jasno da sam sretan što su predlagatelji prepoznali moj rad i moja nastojanja koja provodim cijeli život te me predložili za ovo najviše županijsko priznanje. Također, zahvalan sam Županiji i članovima Županijske skupštine koji su prihvatili ovaj prijedlog i odlučili dodijeliti ovo priznanje”, naglasio je vinkovački liječnik u mirovini.

Dan Vukovarsko-srijemske županije obilježava se 11. studenoga u spomen na 11. studenog 1745. godine kada je carica Marija Terezija osnovala Srijemsku županiju sa sjedištem u tadašnjem Vukovu odnosno današnjem Vukovaru.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno