23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Iločki traminac služit će u subotu na krunidbi Charlesa III.

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Krunidba novog britanskog kralja Charlesa III. u Westminsterskoj opatiji u Londonu događaj je godine u kojeg će u ovu subotu biti uperene oči milijuna gledatelja iz cijelog svijeta.

Tijekom spektakla neviđenog gotovo 70 godina, Hrvati će, uživo u televizijskom prijenosu na Novoj TV, pratiti ceremoniju krunidbe novog britanskog monarha i kraljice supruge.

Osim što je društveni i modni događaj, najveća je ovo sigurnosna operacija na svijetu. Pratit će se svaki korak, ne samo kralja, već i cijele kraljevske obitelji uz svu raskoš britanske tradicije, ceremonijalnu povorku, čin krunidbe s tisućama uzvanika, ali i događaje s londonskih uličnih zabava.

Saznat ćemo koje će delicije Britanski dvor ponuditi uzvanicima, ali što će, između ostaloga piti, već pouzdano znamo. Jer, tradicija nalaže da će vinska sorta Traminac, koji se konzumira na Britanskom dvoru još od krunidbe pokojne kraljice Elizabete II. biti poslužen i na krunidbi kralja Charlesa III.


Iločki podrumi

Potvrdio je to i prestižni britanski Telegraph čija je novinarka Jane Foster nakon putovanja Slavonijom i Srijemom u veljači, autorica reportaže “Malo poznata europska regija u kojoj se pravi vino za kraljevu krunidbu” The little-known European region that’s making wine for the King’s Coronation.

Telegraph

Prikazujući Slavoniju kao najdivniju tajnovitu regiju britanskom emitivnom tržišu, ističe naše gradove, parkove prirode te brojne poznate vinarije koje njeguju tradicionalnu proizvodnju vina premreženu autohtonom gastronomskom ponudom. Pritom su posebno istaknuta vina Iločkih podruma.

U prilog dodatnoj atraktivnosti Slavonije na tržištu Velike Britanije ide i nova direktna zračna linija Ryanaira na relaciji London-Osijek, koja će od lipnja prometovati četiri puta tjedno i doprinijeti prometnoj dostupnosti slavonskih destinacija i obratno.

Tako će srijemska vinska sorta ponovno dati jedinstvenu i autentičnu perspektivu nezaboravnog povijesnog trenutka koji će se prepričavati godinama poslije.

Dakako, nama promatračima pružit će dublje razumijevanje kulture i povijesti Velike Britanije, međunarodnih odnosa i politika Velike Britanije spram ostatka svijeta, kao i branda i uloge Krune u današnjem svjetskom poretku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno