23 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Zakonske novine: Što se od danas mijenja, a trebali bismo znati

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Minimalna plaća u 2022. godini  iznosit će 4687,50 i odnosi se isključivo na redovni rad, a povećanje je od cca. 350 kuna u neto iznosu.

Sniženja i akcije ubuduće će imati istaknutu staru cijenu, novu cijenu i najnižu cijenu po kojoj je proizvod prodavan u proteklih 30 dana. Ako se roba značajno razlikuje od one koja se prodaje u EU, na proizvodu se ne smije napisati da je identičan proizvodu koji se prodaje u drugim državama EU. Kupac više nema pravo sam birati želi li zamjenski proizvod ili popravak proizvoda, što trgovci trebaju navesti u općim uvjetima. Vezano uz ugovore između dobavljača i kupaca u sektoru opskrbe hranom, trebaju biti zakonski usklađeni najkasnije do 1. ožujka 2022. godine.

Do kraja 2023. godine, stranci rođeni od 1991. pa nadalje, a kojima je barem jedan roditelj hrvatski državljanin u trenutku rođenja, mogu zatražiti državljanstvo po jednostavnijim pravilima.

Nadalje, u nova kaznena djela ubraja se osvetnička pornografija. To znači da je zlouporaba snimke spolno-eksplicitnog sadržaja postalo novo kazneno djelo, a bit će kažnjeni svi koji ustupe intimne snimke, nastale uz pristanak i za osobnu uporabu, drugima bez pristanka snimane osobe i tako povrijede njeno pravo na privatnost. Kazneno djelo postaje i fabriciranje odnosno korištenje moderne tehnologije kako bi se manipuliralo (eksplicitnim) sadržajem tako da se na slici ili snimci digitalno zamijeni lik ili se pomoću moderne tehnologije izradi novi, manipulativni sadržaj, s ciljem kršenja nečije privatnosti. Zatvor od jedne do tri godine propisana je kazna za potonja kaznena djela.

Ono što je bilo siva zona, a danas sve više poprima zakonski okvir su komentari čitatelja koji izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima ulaze u odgovornost urednika i vlasnika medija. Strah od visokih kazni koje se kreću od 100 tisuća do milijun kuna već je doveo do ukidanja komentara na portalima.

Omogućeno je povećanje cijena gradnje javnim naručiteljima do 10 posto.

Osim središnje, zelena javna nabava bit će proširena i na druge postupke javne nabave.

Novi natječaj APN-a za subvencije pri kupnji stana stiže u ožujku i travnju. Kandidatima za APN-ove kredite morat će ostati od plaće barem 4 000 kuna kako bi ušli u šešir kreditiranja.

Europski parlament je započeo proceduru za osnivanje fonda za naknadu štete žrtvama cjepiva protiv COVID-a 19 jer je do sada zabilježeno oko milijun slučajeva nuspojava.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno