23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Zavedi me, razvedi me! U 2022. 115 zahtjeva za razvod u županiji

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Dok nas smrt ne rastavi ili kako biva sve češće zavedi me, razvedi me, tema je koja uvijek intrigira više nego vjenčanja i svatovi.

Tamburaši su nam jednom povjerili da svirke razvoda budu često veselije od svirki vjenčanja, ljudima valjda padne kamen sa srca.

Ilustracija

Šalu na stranu, dok je to nekada bila iznimka koja potvrđuje pravilo posebno u patrijarhalnim sredinama, danas, sve je češća praksa razvoda braka, alternativa nepomirljivim razlikama, nesnošljivosti ili najgore nasilju. Svatko zna svoje.

U matice vjenčanih Matičnog ureda Vinkovci u 2022. godini upisane su 84 bilješke o razvodu braka, a službene bilješke o razvodu braka upisane su temeljem pravomoćnih sudskih odluka u bračnim sporovima donesene u sudskim postupcima pokrenutim u Republici Hrvatskoj, kao i na temelju stranih sudskih odluka o prestanku braka, pojasnili su. To znači, svi koji smo upisani u maticu vjenčanih u Vinkovcima, bez obzira u kojem mjestu na svijetu se, (ne)daj Bože razveli, u domicilni matični ured bit ćemo upisani nakon što se temeljem sudske presude bilo gdje na kugli zemaljskoj razvedemo.

Ne postoji, naime, podatak, koliko je vinkovačkih brakova razvrgnuto prošle godine, a da su partneri imali prebivalište na području grada, objašnjavaju mjerodavni s obzirom na to da je sam sustav tako posložen.Ilustracija

Jednako vrijedi i za podatke o broju razvoda na području cijele županije u 2022. godini kada je službeno razvrgnuto 27 brakova na temelju donesenih sudskih presuda, podaci su Općinskog suda u Vukovaru. Od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. zaprimljeno je 115 tužbi radi razvoda braka.

Kada govorimo o učestalosti, najmanje tužbi podneseno je u siječnju 2022. – samo jedna, dok je svibanj kulminirao s njih dvadeset, znači pred ljeto se brakovi najviše raspadaju.

Ilustracija

Zašto je tome tako, pitanje je za psihijatre, psihologe, sociologe, bračne savjetnike, ali otom potom.

Iz Suda napominju da se posebno vode evidencije za sporazumni razvod braka, a što ne obuhvaća gore navedeno. Pitate li starije za recept, odgovor je u riječi poštovanje!

Ilustracija

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno