Kontaktirajte nas

Vijesti

Želimir Babogredac: Sretan sam što se cijeli život mogu baviti onime što volim

Objavljeno

-

Direktor je najveće diskografske kuće Croatia Records, predsjednik Hrvatske diskografske udruge, dobitnik nekoliko nagrada među kojima je i prošlogodišnja nagrada DORF-a za životno djelo, a u srpnju je je postao i dobitnik Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca” 2021. za ostvarenja na području kulture. Želimir Babogredac s ponosom može gledati na godine ispunjene radom i uspjehom.

Vinkovčanin Želimir Babogredac poznati je glazbenik, producent, menadžer i diskograf. Nakon prošlogodišnje nagrade DORF festivala za životno djelo, u srpnju mu je dodijeljena i druga vrijedna nagrada iz rodnog mu grada – Zlatna plaketa “Grb Grada Vinkovaca” 2021. za ostvarenja na području kulture. Iako je njegovo ime već poznato široj javnosti, svojim vrijednim radom i trudom tijekom svih ovih godina itekako zaslužuje da se njegovo ime ponovno pronosi cijelom Lijepom Našom.

Još u srednjoj školi počeo je raditi na radiju i u vlastitoj diskoteci. Kako je rekao, to su bile emisije naziva iz diskoteke slušatelja tako da je svatko tko je imao dobre ploče dolazio jednom tjedno na radio i prezentirao svoju kolekciju. Bila je to jedna od rijetkih emisija u kojima se popularna glazba emitirala i slušala. Oni malo stariji najviše ga pamte po legendarnoj vinkovačkoj rock-grupi The Mily Way, koju je osnovao 1971. godine.

“Gledajući i slušajući sve što se glazbeno događalo u svijetu odlučio sam napraviti jedan super band na vinkovačkom nivou i tada sam okupio najbolju četvorku koja je mogla prenijeti do publike sve ono što smo planirali. Svirali smo grand funk railroad i amerčki progresivni rock, ali i pjesme Joea Cockera. Zapravo sve ono što je bilo dobro. Prije četrdesetak godina s nama je kao producent surađivao Drago Mlinarec i zanimljivo je da se ista ekipa 2012. ponovo našla u studiju Croatie Recordsa i snimili smo četiri nove pjesme koje su bile emotivne i eksplozivne. Svi smo bili jako zadovoljni, rekao je Babogredac.

Kako ga je oduvijek privlačio onaj tehnički aspekt glazbe, sedamdesetih i osamdesetih godina počinje se baviti realizacijom koncerata i turneja u suradnji s popularnim domaćim grupama, pjevačicama i pjevačima kao što su bili Azra, Meri Cetinić, Mišo Kovač, Oliver, Novi fosili, Valentino, Parni valjak, Prljavo kazalište, Bijelo dugme, Bajaga i Instruktori. 1979. godine osnovao je Rockoko Studio u Bošnjacima, prvi rezidencijalni profesionalni tonski studio u tadašnjoj državi koji nakon preseljenja u Zagreb 1990. godine postaje vodeći studio u Hrvatskoj te potpisuje produkciju na više od 200 nosača zvuka. U tom studiju snimljeni su neki od najznačajnijih pop rock albuma domaće produkcije.

Jedan je od osnivača popularnog satelitskog kanala CMC (Croatian Music Channel), a 2006. imenovan je predsjednikom uprave Croatia Recordsa. Tu funkciju obavlja i danas. Iste godine imenovan je i predsjednikom Hrvatske diskografske udruge. Godine 2010. CMC televizija dobiva nacionalnu televizijsku koncesiju i postaje sinonim za promoviranje glazbe, a Želimir je imenovan direktorom Instituta hrvatske glazbe.

U legendarnom Abbey Road studiju u Londonu napravio je još jedan važan diskografski poduhvat; remasterirani su svi albumi grupe Bijelo dugme pod vodstvom ton-majstora Seana Mageeja, dobitnika nagrade Grammy, a luksuzno vinilno izdanje “Bijelo dugme – Box set deluxe”, objavljeno je u limitiranoj nakladi 2014. godine.

“Ideju o masteriranju svih albuma Bijelog dugmeta dobio sam nakon što sam vidio da su upravo to napravili s Beatlesima. Nakon dugo vremena ekipa predvođena George Martinom i ljudima koji su radili s Beatlesima u Abbey Roadu remasterirali su sva djela Beatlesa. Kada sam otišao na razgovor s Goranom Bregovićem i rekao mu svoju ideju, bio je oduševljen i prvo što mi je mi rekao bilo je ako ti to misliš raditi od mene imaš odriješene ruke. Nazvali smo u Abbey Road, a kako je dugo godina Jugoton bio njihov partner znali su tko zove i brzo su nam ponudili nekoliko ton majstora koji to mogu najbolje napraviti”, pojasnio je i dodao kako je s tog popisa odabran ton majstor Sean Magee koji je napravio sve albume Beatlesa i već nakon petnaest dana njihov ton majstor Goran Martinac s prvom pošiljkom traka bio je u Londonu.

Želimir Babogredac najzaslužniji je za pojavu rock‘n‘rolla u Vinkovcima.

“To je bilo pionirsko rock oba. Sjećam se instrumentalne glazbe Shadowsa, slušanje ploča Cliffa Richarda, kasnije Beatlesa i svega onoga što je glazbeno dolazilo iz cijeloga svijeta. To je bilo vrijeme u kojem je trebalo puno učiti, nadograđivati svoje znanje, donositi publici i upoznati glazbu s nekih drugih prostora, a pritom ostati dosljedan u predstavljanju glazbe koju voliš. Ljudima je trebalo ponuditi i drugu vrstu glazbe s kojima se do tada nisu susretali. U to vrijeme srca ljudi bila su otvorena i to je doba u kojemu je uvijek sutra bilo bolje nego danas. Riječ je o vremenu pozitivnih emocija i prihvaćanju svega novoga što je se je na kraju i pokazalo samo kao dobro”, komentira Vinkovce i njihovu reakciju na rock glazbu prije 50 godina.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    5 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Vijesti

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

Objavljeno

-

Napisao/la

    76 pregleda
Foto: Stella Mešić

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava modna priča koja donosi dašak Slavonije, narodne nošnje i folklora. Ti motivi obilježili su njezino djetinjstvo, prate ju i ostatak života, pa je upravo njima odlučila zaključiti jedno važno životno razdoblje.

Odjeću voli otkako zna za sebe, voli pronalaziti stare komade po ormarima, pregledavati i prekrojavati. Nema joj ništa draže kada svoju osobnost slobodno može utkati u razne odjevne kombinacije, stoga i ne čudi da je i svoje obrazovanje okrenula u tom smjeru. 23-godišnja Ines Barić ističe se u moru ljubiteljica mode, jer na stil kakav ona ima ne nailazite često. Prve korake u tom svijetu započela je već upisivanjem smjera Arhitektonski tehničar u vinkovačkoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, a neko zrelije viđenje i dublje promišljanje o modi kreće s upisom Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Kruna trogodišnjeg studiranja bio je završni rad koji je Ines posvetila vlastitoj kolekciji u kojoj je spojila etno tradiciju i suvremenu modu.

“Kada sam krenula razmišljati o izradi završnog rada počela sam razmišljati o događajima koji su me obilježili i izgradili kao osobu. Znala sam da moram u tu priču uključiti Slavoniju iz koje dolazim, ali i folklor jer je i on bio važan dio mojeg života. Pa sam tako kroz promišljanje što to zapravo za mene znači i kroz istraživanje jedne bogate kulture odlučila unijeti dio sebe i ispričati svoju prvu malu modnu priču”, govori nam ambiciozna Ines, rođena Ivankovčanka.

Napominje kako ova kolekcija prezentira njezinu osobnost i karakter. Kroz njezino stvaranje propitkivala je samu sebe te u odjeću uspješno unijela dio svoje osobnosti. Priča priču o odrastanju u Slavoniji, plesu, dječjoj igri i periodu života koji ju je na neki način izgradio.

Foto: Stella Mešić

“Odlučila sam dublje proučiti ono s čime sam godinama okružena i u čemu sam uživala kao dijete te sve to pretočiti u svoju kolekciju. Tu konkretno mislim na odrastanje sa sestrama i prijateljima s kojima sam provodila dane igrajući se vani, ali i na folklor u koji sam bila uključena gotovo 10 godina. Sve to, naravno uz odgoj i podršku mojih roditelja, oblikovalo je moje djetinjstvo i život u mlađim godinama, a time i gradilo moj karakter”, dodaje.

U stvaranje svog završnog rada Ines je uključila i vinkovačku fotografkinju Stellu Mešić, krojačicu Ivu Berać iz Cerne te obiteljsku tvrtke Lergiss iz Vinkovaca koja proizvodi kožnu odjeću. Sinergija ovih Slavonaca uistinu ostavlja bez daha, njihova kreativnost inspirira, a ljubav prema onome što rade prenijet će na vas s neopisivom lakoćom. Ines za svoje suradnike kaže kako su stručni, voljni pomoći i dati savjet te ih bez ikakve zadrške naziva toplim osobama velikog srca. Bili su joj inspiracija i podrška u cijelom ovom procesu – još posebnijem jer iza njega stoje Slavonci.

Kako kaže, fotografijama su htjele dočarati ljepotu Slavonije, njezinu prirodu, dio razigranog odrastanja, ogledalom prikazati utjelovljenje onoga što Slavonci godinama njeguju i samim time poručiti kako je slavonska kultura neiscrpna riznica koju treba čuvati.

“Drago mi je što se osjećam kao da sam ostvarila ono što sam zacrtala i napravila prvi ozbiljniji korak u izgradnji neke nove, meni važne priče. Osjećam se kao da sam djetinjstvom zatvorila jedno životno poglavlje i tako ušla u neko novo, malo ozbiljnije, ali i dalje kreativno i razigrano”, priča naša sugovornica i dodaje kako očekuje imati priliku nastaviti raditi ono što voli i u to uključiti sve one koji su često u sjeni, neopravdano. Ines je sada fokusirana na diplomski studij koji je upisala u rujnu, a željno iščekuje sve prilike kojima će nastaviti graditi svoj put. Polako, ali sigurno. S ljubavlju.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 minuta

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 2 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 2 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 3 sata

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 3 sata

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 4 sata

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 5 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 6 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Najčitanije