27 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

100 najznačajnijih Vinkovčanki i Vinkovčana za 100. godišnjicu proglašenja Vinkovaca gradom

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Povodom 100. godišnjice proglašenja Vinkovaca gradom, Gradski muzej predstavlja izložbu 100 najznačajnijih Vinkovčana i Vinkovčanki koja je izložena u središnjem parku i bit će tamo sve do rujna. To je dio izložbe koja je trebala biti postavljena prošle godine, ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa. Vinkovci su 1920. i službeno proglašeni gradom, iako su i prije toga imali sve potrebno što jedan grad treba sadržavati.

Cilj nam je bio napraviti neku malu selekciju, po našem subjektivnom izboru, 100 najznačajnijih Vinkovčana i Vinkovčanki na području kulture, znanosti, umjetnosti, sporta i javnog života. Takvih naravno ima puno više, ali mi smo se odlučili za njih sto upravo zbog te prošlogodišnje obljetnice. Time nam je želja pokazati našim trenutnim sugrađanima da je samo u tih 100 godina, koliko su Vinkovci grad, niz iznimno svjetski poznatih osoba ili rođeno i odraslo ovdje ili djelovalo u Vinkovcima na način da ih Vinkovci na neki način obilježili ili su pak oni obilježili naš grad”, rekao je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

Drugi dio izložbe će biti u rujnu ili listopadu i to u Gradskom muzeju Vinkovci gdje će biti izložene neke priče iz Vinkovaca iz tih sto godina – od industrijskog razvoja grada, napretka u razdoblju od 1920. do prošle godine te prikaz materijalne ostavštine grada.

„Uz izložbu planiramo napraviti i katalog jer se radi o jednoj izuzetno bitnoj obljetnici. Važno je napomenuti da su Vinkovci i ranije imali sva obilježja grada, ali ovaj datum se veže za ono kad je to postalo i službeno”, naveo je Vulić dodavši kako izložbu planiraju držati sve do 1. rujna u središnjem parku, a možda čak i do Vinkovačkih jeseni, ovisno o drugim događajima koji budu planirani u parku.

„Mislimo da je ovo jedan dobar način za iskoristiti javni prostor, odnosno prostor parka, za izlaganje edukativnih sadržaja kao što je ovaj jer na taj način ljudi prisiljeni pogledati izložbu i usput nešto korisno naučiti. Isto vrijedi i za sve goste, mnogi gradovi imaju neke svojevrsne aleje velikana gdje izlažu njihove biste, kod nas je sad to već malo deplasirano i zakašnjelo u 21. stoljeću pa baš zato im mi na ovaj način želimo odati počast makar privremeno, a onda katalogom i trajno”, zaključio je ravnatelj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno