18 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

U povodu Dana grada predstavljene aktivnosti Skloništa i Sigurne kuće

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Sklonište za žene otvoreno je prije trinaest godina u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, a od tada je kroz njega prošlo oko 500 korisnika/ca. Uz pomoć resornog ministarstva i Županije, svoj doprinos daje i Grad Vinkovci, a tim povodom, Ivana Sučić danas je na štandu u središtu grada predstavila njihov rad.

„U povodu Dana grada naglasila bih izuzetno dobru suradnju s Gradom Vinkovci koji iz godine u godinu podupire naš projekt besplatnog psihosocijalnog i pravnog savjetovanja na području grada”, naglasila je.

Osim pružanja egzistencijalne i psihosocijalne zaštite, na štandu u pješačkoj zoni predstavili su i ostale redovite aktivnosti, a posebno su ponosni na radionice po školama koje provode na temu vršnjačkog nasilja, za što se nadaju da će se uspješno nastaviti četvrtu godinu.

„Pokušavamo njima pokriti cijelu županiju jer smatramo da je prevencija iznad svega. Tek kasnije, kada se dođe do skloništa, to je više vrsta gašenja požara”, pojašnjava.O spašavanju narušenih brakova, Sučićeva kaže kako se ne treba zavaravati jer jednom doživljeno nasilje od strane životnog partnera ima nemjerljive posljedice kako na ženu, tako indirektno i na djecu. Obitelj kao temelj cijelog društva biva narušena što se posljedično odražava negativno na cijelo društvo. Zdrava obitelj korak je ka zdravijem društvu, poručila je.

Rijetko se, kaže, javljaju i pomoć traže muškarci, a i kada se jave uglavnom su to očevi koji suosjećaju s problemom svojih kćeri ili pak s upitom zašto ne postoji sklonište za muškarce.

„Nažalost, vrlo često nam se javljaju muškarci koji već imaju neku presudu za obiteljsko nasilje i onda traže neka svoja prava. Češće negiraju, ne želeći prihvatiti činjenično stanje, a normalnim pod navodnicima smatraju ako supruzi uskrate slobodu kretanja, raspolaganje novcem ne govoreći o drugim, puno težim oblicima nasilja, što je dijelom, složili smo se i posljedica patrijarhalnog odgoja”, zaključila je Ivana Sučić iz Skoloništa za žene Vukovarsko-srijemske županije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno