19 C
Vinkovci
Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Veliki interes za studiranje na vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Proaktivnost, rad i stalna ulaganja učinila su vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke prepoznatljivim pa za njihove studijske smjerove iz godine u godinu interes raste.

Ni ne čudi s obzirom na to da aktivnosti ove visokoškolske ustanove prate ozbiljna infrastrukturna ulaganja s ciljem maksimalnog podizanja studentskog standarda. Kvalitetu i stručnost potvrđuju brojke pa su njihovi studijski programi izbor čak 770 maturanata s područja cijele zemlje i inozemstva.

„Ove akademske godine 2021./2022. upisujemo ukupno 305 studenata. Upisni rok za kandidate koji nisu obveznici državne mature je završen te možemo zadovoljno potvrditi da su njihove sve kvote na Upravnom studiju popunjene, a slobodnih mjesta je ostalo nekoliko na Studiju trgovine. Virtualnim danima otvorenih vrata i danom karijera te suradnjom sa srednjim školama postali smo prvi izbor brojnih maturanata koji obrazovanje nastavljaju na vukovarskom Veleučilištu”, istaknuo je dekan doc.dr.sc. Željko Sudarić.

Ove akademske godine upisuju 175 redovitih i 130 izvanrednih studenata od čega je 20 odobreno za Hrvate izvan domovine. Upisi su još u tijeku.

Foto: VEVU

Fizioterapija, Uprava i Trgovina izbor sve većeg broja mladih iz zemlje i regije, koji dolaze studirati na VEVU

Najatraktivniji program je fizioterapija, no kako se intenzivno radi na inovativnosti ostalih kroz STEP UP projekt, iz godine u godinu raste interes za Trgovinu i Upravni studij jer podrazumijevaju unapređenje i razvoj stručne prakse u okviru čega su s partnerima povukli bespovratnih 4 milijuna kuna. Lockdownu su brzo doskočili uz pomoć platformi Merlin i Teams te uspješno došli do svojih studenata. Kako su mjere popuštale polako su, ali sigurno fizioterapeute u manjim skupinama vraćali na kliničku praksu koja je u njihovu školovanju conditio sine qua non.

„Studentski dom radio je u kontinuitetu uz pridržavanje svih mjera. Imali smo nekoliko studenata zaraženih COVID-om, no brzo smo reagirali i izmjestili ih što je spriječilo transmisiju virusa. Izradili smo svoju aplikaciju za upise kako bismo spriječili gužve, a proširili smo ju i na vanjske suradnike za potpisivanje ugovora čime smo minimizirali izravni kontakt u potpunosti”, opisuje dekan brzu reakciju s početka pandemije.


Raduje činjenica da je novouređeni Studentski Dom Leopold popunjen do posljednjeg mjesta jer su mladi prepoznali kvalitetu moderno uređenog smještaja nedaleko od zgrade Veleučilišta.

„U njemu borave i strani studenti koji sudjeluju u razmjeni Erasmus+ programa. Ono što slijedi jest završetak obnove i izgradnje Radničkog doma u Borovu Naselju u kojeg selimo iz palače Jirkovsky. Nakon raspisivanja natječaja za opremanje, nadamo se sljedeću akademsku godinu 2022./2023. dočekati u novom objektu”, najavljuje prof. Sudarić.

S ciljem osiguranja visokog studentskog standarda, dodaje da je u planu studentski restoran, popularna menza, caffe bar i sportska igrališta, sve u krugu doma, a za što je nedavno ishođena građevinska dozvola.

U planu diplomski studiji i novi smjerovi Računarstvo i Primaljstvo

Uprava Veleučilišta u suradnji s Vladom RH, resornim ministarstvom i Fondom za obnovu i razvoj Vukovara istovremeno radi na infrastrukturnom opremanju i podizanju kvalitete studiranja, s druge strane struka je usmjerena na pokretanje novih studijskih programa među kojima su u najavi Računarstvo i Primaljstvo.

Foto: VEVU

„S osječkim Fakultetom dentalne medicine i zdravstva i KBC-om te vukovarskom bolnicom intenzivno radimo na pokretanju stručnog studija Primaljstva. S Tehničkim veleučilištem u Zagrebu smo potpisali sporazum o pokretanju Stručnog studija informatike pri čijoj je realizaciji problem nedostatak vlastitog kadra no vjerujem kako ćemo uspješno taj dio premostiti. Ono na čemu intenzivno radimo su specijalistički diplomski stručni studij Trgovine i Uprave, no sinergija i suradnja uključenih čimbenika bit će ključna za realizaciju zacrtanog”, zaključuje prvi čovjek vukovarskog Veleučilišta. Na koncu dodajmo raritet kojim su prva visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja je za sve generacije svojih studenata izdala himnu pod nazivom „VEVU za sve generacije.”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno