19 C
Vinkovci
Petak, 26. travnja 2024.

3600 poduzetnika već se registriralo za isplatu minimalne plaće

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Zavod za zapošljavanje počeo je primati zahtjeve poduzetnika za isplatu minimalne plaće. Do danas u 11 sati registriralo se čak 3600 poduzetnika, od kojih je prvih 700 predalo zahtjev za isplatu.

Država se obvezuje da će svaki zahtjev obraditi u roku od 10 dana, a plaće će biti isplaćene do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Radi se o 3250 kuna mjesečno i kako imaju obilježje potpore, ta su sredstva nepovratna. U odluci stoji da će se potpore odobravati na razdoblje do tri mjeseca, a po nekim procjenama iz Vladinih krugova novi oblik državne pomoći za isplatu plaća moglo bi koristiti oko 400 tisuća radnika. Za tri mjeseca, to bi bilo četiri milijarde.

Prema propisima, novčanu naknadu ostvaruje radnik koji je radio najmanje devet mjeseci u protekle dvije godine. Duljina trajanja naknade ovisi o radnom stažu i može se primati od tri mjeseca do godine i pol. Prvih 60 dana naknada ne može biti veća od 4369 kuna, neovisno o plaći, ali ni niža od 2184 kune. Novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti u veljači je primilo oko 37.000 nezaposlenih, u prosjeku oko 2700 kuna. Iznos naknade veže se uz radnikovu bruto plaću u posljednja tri mjeseca i iznosi 60% odnosno 30 % plaće, ali ne može biti veća od spomenutih iznosa.

„Naknada za nezaposlene predstavlja ekonomski automatski stabilizator koji se u mnogim mjerama osnažuje kad nastupi kriza. Dok su na snazi ograničenja kretanja i rada, naknade bi trebalo produžiti nezaposlenima kojima istječu ili kojima je već isteklo pravo korištenja, te  je privremeno osigurati svima koji ulaze iz radnog odnosa. Ne želimo da deseci tisuća ljudi moraju birati između kršenja karantene i gladovanja bez izvora egzistencije. Ovo su učinkoviti transferi koji bi izravno pomogli egzistenciji ranjivih građana dok neposredna opasnost ne prođe, bez obzira prežive li njihove firme ili ne“, pojasnio je sociolog Teo Matković, stručnjak za tržište rada.



U samo nekoliko dana broj oglašenih slobodnih radnih mjesta smanjio se sa 19.000 na 15700. Narednih dana slika će biti još nepovoljnija te se očekuje rast nezaposlenosti i smanjenje potražnje za radnicima.

„Prošlih godina tijekom ožujka broj nezaposlenih smanjivao se za oko 800 po danu. Bude li mudrosti, pružit će se potpore da svi prebrodimo krizu“, napominje Matković koji je zabrinut i za desetine tisuća studenata koji svoju egzistenciju osiguravaju studentskim radom.

Na stranicama Zavoda za zapošljavanje nalaze se sve potrebne informacije i prateći obrasci koje tvrtke moraju dostaviti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno