17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

6. Susreti vinkovačkih Mađara i druženje s predznakom čardaša

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Dvije gospođe Mađarice, prijateljice iz mladosti, po prvi su se put susrele nakon dugih pedeset godina. Upravo to je cilj ovakvih okupljanja koja 6. godinu za redom priređuje Mađarsko kulturno umjetničko društvo Grada Vinkovaca.

“Susret vinkovačkih Mađara” u začetku je težio okupiti Mađare koji se godinama nisu vidjeli na druženju uz mađarsku živahnu čardaš glazbu koju u srcu nose, ističe tajnica društva Marica Ač. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. u Vinkovcima je oko 120 deklariranih pripadnika Mađarske nacionalne manjine, no nakon predstojećeg, koji slijedi za koji dan, očekuju puno veći broj.

Večeras ih se okupilo nešto manje od stotinjak njegujući, kroz ovakve susrete materinji jezik, kulturu i običaje. Na tom putu od početka ih prati gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, rado viđen gost na susretima vinkovačkih Mađara s obzirom na veliku pomoć i podršku koju su dobili od njega pri ostvarivanju želje vlastitog prostora u kojem se redovito okupljaju u Dugoj ulici.


“Nacionalne manjine bogatstvo su grada Vinkovaca pogotovo kada imamo jedan prekrasan odnos kakav njegujemo s Udrugom Mađara. Ono što rade, tradicijsku kulturu i aktivnosti koje nisu nužno uvijek vezane uz nacionalnu manjinu, samo možemo podržati i zajedno graditi ljepše i bolje društvo u Vinkovcima. U svom prostoru, kroz druženje i ovakva okupljanja doprinose da Vinkovci budu lijepo mjesto za život jednako i Mađarima i Hrvatima, ali i svima onima koji imaju dobre namjere, jednako vole Vinkovce i Slavoniju uživajući suživot na ovim našim prostorima,” naglasio je tijekom današnjeg druženja vinkovački gradonačelnik.

Osnovani su 2012. s ciljem očuvanja folklorne, gastro i jezične tradicije. Potaknuli su ponovno svoje članice na vezenje ručnih radova, među kojima posebno poznatog mađarskog Kalocsa veza. Iako podmladak uče voljeti svoje korijene, mladih je sve manje. Uglavnom su to djeca članova mađarske zajednice u gradu koju, pomalo, uvode u aktivnosti udruge. No s obzirom na njihove interese i obveze u današnje vrijeme, sve je zadržati ih na okupu što je velika želja, kaže tajnica Ač. Susretu Vinkovčana pridružio se i mađarski konzul iz Osijeka Bela Gardos.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno