Kuhari časte za 20 godina rada udruge

|

- Advertisement -

S građanima Vinkovaca, u srijedu poslijepodne, Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije proslavit će 20. rođendan, obljetnicu vrijednog rada kojeg su tijekom puna dva desetljeća nesebično dijelili sa žiteljima prigodom različitih događanja koje su sami priređivali ili s uspjehom gostovali.

„Organiziramo gastro-kulturnu turističku manifestaciju s ciljem promocije živežnih namirnica našeg kraja uključujući županijske OPG-e na čelu s Agro-klasterom”, najavljuje dugogodišnji predsjednik Jozo Gale podsjetivši na 10. svibnja davne 2003. i seminar-radionicu tradicijskih jela u organizaciji gastro-turizma RH na kojem su sudjelovali i kuhari istočnog dijela RH. Baš ondje, u vinkovačkom hotelu Slavonija, rodila se inicijativa osnivanja Hrvatskog kuharskog saveza, a da bi se ona izrealizirala bilo je potrebno prethodno osnovati Udruge kuhara po regijama ili županijama.

“Osnivačkoj sjednici nazočili su glavni inicijatori Borislav Šimenc, Viliam Cvek te Damir Crleni kao predstavnici Gastro-turizma RH te kuhari iz Vinkovaca Barica Selan, Marica Drobina i Marija Bošnjak, tada ravnateljica Strukovne škole u Vukovaru”, prisjeća se Gale koji je odradio operativni dio registracije županijske Udruge kuhara.

U Varaždinu je kokncem svibnja 2003. osnovan Hrvatski kuharski savez čime je Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske žipanije, postala članica i od toga dana počela djelovati s ciljem revitalizacije tradicijskih jela kroz gastronomiju.

“Počeli smo raditi na promociji gastro karte – znači prikupljanja izvornih receptura i običaja kulturnog – povijesno-turističkog dijela gastronomije ovog dijela RH. Nakon par godina su nam se pridružili i slastičari pa smo dalje djelovali kao Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije”, govori predsjednik ujedno i akademik kuharstva Jozo Gale, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza u dva mandata.

U 20 godina osvojili su brojne nagrade i priznanja, a posebno ističe članice Mariju Bošnjak i Ana Mariju Stanković, osvajačice više putno Kristalnih kuhača kao i prvog mjesta na Državnom prvenstvu kuhara i slastičara.

Sve ostalo je povijest.

U to ime, u srijedu, 10. svibnja od 15 do 19 sati, naši kuhari časte na Orionu posebnim menijem počevši s namazom od crne svinje – proizvodom od čvaraka i masti na kruhu, Crnim sendvičem od njene slanine s jajem, zelenom salatom, rajčicom i sirom. Sezonske šparoge omotat će istom grilanom slaninom, a ništa bez Kajgane od šparoga s jajima iz domaćeg, slobodnog uzgoja, luka i slanine.

Arhiva

- Advertisement -

Zadnje objave

Plinara istočne Slavonije d.o.o.

Radno vrijeme blagajne Vinkovci-Županja

PON – PET od 7:30 do 14:00h
Besplatni broj za hitne intervencije
od 0 do 24h
0800 304 336

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.