28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Arhivu u Vinkovcima Ante Miljak darovao zbirku tisuću fotografija nastalih u Domovinskom ratu

Više od autora

- vl promo-

Danas je Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima poznati vinkovački gospodarstvenik, ali i akter društvene i kulturne scene te istinski domoljub Ante Miljak darovao tisuću fotografija koje je zabilježio kao fotograf amater tijekom Domovinskog rata.

„Ukupno imam nešto više od 3000 fotografija, a danas poklanjam ono što je već viđeno kroz četiri izložbe. Prva izložba je bila Vinkovci-Nuštar i Jarmina, a išla je po Dalmaciji i Istri, kao i u Njemačkoj i Austriji. Druga izložba- Vukovar, izložena je u prostoru našeg poznatog Nobelovca Ružičke, zatim je prenesena u Imotski. Sljedeća je izložba Općine Nuštar, koja obuhvaća Marince i Cerić, a mnogi ne znaju da je Cerić kao i Nuštar bio strašno razoren. Posljednja, četvrta izložba je Općina Nijemci”, navodi Miljak.

Kaže i kako nije bilo jednostavno, ali je smatrao kako uvijek nedostaje dokumenata, stoga je sve odlučio zabilježiti. „Čitava okupirana vukovarska, 40-ak mjesta i pola bivše vinkovačke, a sve sam detaljno snimio”, dodaje. Smatra kako je arhiv mjesto koje će sve to znati čuvati, koristiti, razvrstati, a ujedno je i najsigurnije mjesto. „Ako Bog da zdravlja, volio bih pokazati i izložiti zadnju zaokruženu izložbu Ćelije, gdje je od čitavog sela ostao samo jedan betonski stup, a u Bogdanovcima samo jedna kuća. Naravno i sjeverni dio općine Vukovar, Sotin, Šarengrad, Tompojevci, sve do Iloka, kao i sjeverni dio okupiran od općine Vinkovci, od Jankovaca do Tovarnika”, kaže dodavši kad bi to uspio napraviti, također bi predao na čuvanje u Arhiv.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, Petar Elez kaže kako je riječ o zbirci izložbenih fotografija koje će prvo pažljivo izvaditi iz okvira, a potom razvrstati s obzirom na to da su različitih dimenzija nakon čega će ih podijeliti u skupine. Sukladno njihovim dimenzijama, naručit će arhivističke kutije u koje će ih spremiti, a između svake pojedine fotografije stavit će zaštitni papir sloj kako bi bili što manje oštećeni. Kutije će biti odložene u arhivsko spremište. „Ono što je najvažnije, jest da trebaju biti arhivistički obrađene i sređene, a to znači napisati određeni bilo sumarni ili analitički inventar u kojemu će svaka pojedina fotografija biti prikazana kao zasebna arhivska jedinica i kao takva biti opisana”, govori Elez istaknuvši kako pojedine fotografije imaju određenu umjetničku vrijednost, a najvažnije je da one imaju jedan veliki dokumentaristički potencijal. „Svjedoče izravno o tome kako su okupirana područja u Domovinskom ratu izgledala u vrijeme mirne reintegracije i nakon toga. To je vrijeme kad je Miljak imao pristup tim područjima, ali i ono vrijeme kad su Vinkovci sami bili razarani i rušeni 1991. i 1992. godine”, dodaje.

U planu je napraviti fotomonografiju reprezentativnih fotografija, a kaže kako ustanovi nedostaju fotografije Vinkovačke okolice, Vukovara i drugi dijelovi županije, što je sad u velikoj mjeri nadopunjeno.

Ravnatelj Gradskog muzeja Hrvoje Vulić pojašnjava kako bi tiskanom monografijom napravili selekciju fotografija svakog mjesta i naselja u kojemu je gospodin Miljak bio. „Cilj je ostaviti jedno trajno fizičko svjedočanstvo toga vremena”, zaključuje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno