30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Besramne krađe na vinkovačkom groblju

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Groblja bi trebala biti mjesta gdje se odlazi kako bi se u miru sjetili određenih osoba koji su bili dio našeg života i pomolili se za njihove duše. Nažalost, već neko vrijeme određeni pojedinci haraju grobljima i kradu sve što im dođe pod ruku – od cvijeća, lampiona, bakrenih ili mesingovih spremišta za vječna svjetla, figurica anđela i slično. Događa se to diljem Lijepe naše, pa ni vinkovačko groblje u Kačićevoj ulici nije izuzetak.

„Ljudi nerijetko prijavljuju krađu cvijeća i lampiona s grobova. Mi kontinuirano radimo na prevenciji, od video nadzora na ulazima, djelatnika koji su bolje raspoređeni i tijekom cijelog dana netko od njih je u obilasku, ali kvalitetnog i pravog rješenja za navedeni problem još nemamo”, rekao je Elvis Kovačević, direktor GTG Vinkovci d.o.o. dodavši kako je najveći problem prepoznati stoji li neka osoba ispred groba nekog sebi bliskog ili je došla iz potpuno krivih razloga.

Groblje se, naime, svaki dan u 19 sati zaključava jer se može pretpostaviti da većina lopova ipak bira večernji termin za obilazak grobova kada je u Kačićevoj najmanje ljudi. „Ne možemo sa sigurnošću reći koliko je bilo prijava u zadnje vrijeme, dogodi se da ih mjesečno ima pet ili deset ili pak nijedna. Pred blagdan Svih svetih očekujemo više prijava, ali mi ćemo pojačati nadzor kako se takve situacije ne bi ponavljale”, dodao je Kovačević.


O ovom neshvatljivom vandalizmu progovorila je i Zdenka Raguž, kojoj je nedavno preminuo suprug s čijeg je groba nekoliko dana nakon sprovoda 38 vijenaca bilo prebačeno pored kante za smeće nedaleko grobnog mjesta. „Prvo sam zvala Upravu jer sam htjela provjeriti da nisu oni možda maknuli vijence, a kad sam dobila negativan odgovor znala sam da se radi o vandalizmu i nepoštivanju prvenstveno pokojnika, a onda i njegovih bližnjih, pa na samom kraju i onih koji su te vijence kupili i na taj način htjeli odati posljednju počast”, rekla je Zdenka dodavši kako to nije prvi puta da je doživjela takvu neugodnost. „I prije su znali ukrasti cvijeće, vječna svjetla i lampione, pa čak i iščupati posađeno cvijeće”, dodala je. Iz Uprave GTG-a rekli su kako je bilo slučajeva da su pojedinci ukradene cvjetne aranžmane pronašli na drugim grobovima, ali nije bilo načina da se krađa dokaže.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno