29. siječnja ove godine, iz vagona teretnog vlaka koji je na željezničkom kolodvoru u Tovarniku kontrolirala granična policija, pravovremenim postupanjem te dobrom taktičkom procjenom policijskih službenika, spašen je život trudnice i njenog supruga, stranih državljana. Za svoju hrabrost i plemenitost zaslužni su ovoga puta bili policijski službenici Postaje granične policije Tovarnik Blaž Jakšić i Vitomir Penava koji su jučer odlikovani Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Na središnjoj svečanosti održanoj na Policijskoj akademiji u Zagrebu povodom Dana hrvatske policije i jubilarnih 30 godina svog časnog postojanja, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je jučer 117 djelatnica i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, Spomenicu domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu.

Za izuzetan pothvat u policijskom postupanju jer su pokazali humanost i profesionalizam u postupanju prema ranjivoj skupini, u ovom slučaju migrantima i trudnici u životno ugroženom stanju, Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović medalju je uručio i policijskim službenicima Postaje granične policije Tovarnik, Blažu Jakšiću iz Novih Jankovaca i Vitomiru Penavi iz Ivankova. Blaž i Vitomir su 29. siječnja oko 22,50 sati tijekom obavljanja granične kontrole vlaka na željezničkom kolodvoru u Tovarniku u nepovoljnim vremenskim uvjetima i uz pomoć službenog psa Lorda u vagonu u kojem se prevozio rasuti kukuruz pronašli šest migranata od kojih jedna ženska osoba, trudnica, nije pokazivala znakove života.

Nakon temeljitog pregleda teretnog vlaka, policijski službenici su obavili i dodatan pregled vlaka koristeći psa Lorda. Lord je reagirao na vagon, a unatoč činjenici da su se na vagonu nalazile neoštećene plombe, vagon je otvoren te su policijski službenici iz rasutog kukuruza izvukli na sigurno dvije osobe, trudnicu i njenog supruga. Žena se nalazila u besvjesnom stanju, jedva opipljivog pulsa, dok se muškarac nalazio u nešto boljem stanju. Promptna i pravilno pružena prva pomoć koju su policijski službenici ukazali trudnici pokazala se presudnom za stabiliziranje njenog stanja i kasnijeg liječenja u Općoj županijskoj bolnici u Vukovaru.

Nakon liječničkog zbrinjavanja trudnice, a potom i provjere zdravstvenog stanja njenog supruga, policijski službenici su daljnjim provjerama utvrdili kako se radi o državljanima Palestine koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku.

Blaž je vodič službenog psa za detekciju skrivenih osoba u postaji granične policije Tovarnik. Kako nam je rekao, isprva se nije znalo hoće li uspjeti spasiti i majku i dijete, no sljedećeg jutra javljeno im je kako su oboje spašeni i izvan životne opasnosti. Ovog herojskog čina vjerojatno ne bi bilo da nije bilo Lorda, tri godine starog belgijskog ovčara s kojim Blaž radi godinu i pol dana na terenu i tri mjeseca obuke u centru za obuku i dresuru pasa na policijskoj akademiji.

„Osjećam se ponosno zbog dobitka nagrade i drago mi je da je prepoznat moj rad i trud s Lordom. Drago mi je što ljudima mogu dokazati da pseći njuh može zamijeniti i olakšati rad i do 20 policajaca. Za mene to znači samo poticaj da još bolje i predanije radim sa psima“, rekao nam je Jakšić.