34 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Borinčani, dugogodišnji san od danas je stvarnost, nadvožnjak je otvoren!

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Borinčani, dugogodišnji san od danas je stvarnost, nadvožnjak je otvoren!”, službena je objava gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom Facebooku.

Višedesetljetni san stanovnika ovog dijela grada konačno je dosanjan kao najljepša čestitka za Novu 2024. godinu.

Iako je davno probijen rok završetka radova, jer okolnosti su se mijenjale na dnevnoj razini i nisu išle u prilog planiranom. Vis maior, kaže se, ali s happy endom. Od danas, 28. prosinca 2023., naši sugrađani napokon mogu voziti preko nadvožnjaka Duga ulica – Borinačka ulica vrijednog nešto više od 70 milijuna kuna, s pristupnom cestom koja prolazi kroz Borince.

Borinčani su tako dobili novi ulaz u grad, a i radnicima Spačve puno je jednostavnije doći do svog radnog mjesta.

Problemi stanovnika Borinačkog naselja počeli su prije tridesetak godina, kada je zatvoren pružni prijelaz koji je povezivao Dugu i Borinačku ulicu, zbog čega su Vinkovčani iz tog dijela grada do središta grada bili prisiljeni putovati obilaznim putem, preko naselja Slavija i podvožnjaka u Zvonimirovoj ulici, što produžava put za gotovo deset kilometara umjesto kilometra, koliko im bi im trebalo preko nadvožnjaka.


Nakon ukidanja pružnog prijelaza, sagrađen je pješački nathodnik, ali ga mještani ovog prigradskog naselja nikada nisu prihvatili jer ga starije osobe, majke s kolicima ili invalidi nisu mogli koristiti zbog visokih i strmih stepenica.

Podsjetimo, cijeli je projekt financiran europskim sredstvima iz Kohezijskog fonda, a izvođač radova bila je tvrtka Poduzeće za ceste iz Slavonskog Broda, izabrana kao najpovoljniji ponuđač u ponovljenom postupku javne nabave.

Bilo je ovo jedno od izbornih obećanja 2017. godine tada mladog gradonačelnika Bosančića, za kojeg nitko nije vjerovao da će ostvariti s obzirom na to kako je tema borinačkog nadvožnjaka do tada, bez iznimke, bila predizborni narativ gotovo svih političkih stranaka i njihovih kandidata.

Prije samo tjedan dana, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca, najavio je puštanje u promet do kraja godine, oporbenjaci su se slatko ponovno nasmiješili, ali…Je li im ovime poručio “tko se zadnji smije, najslađe se smije?”

Možete ga se voljeti ili ne, ali evidentno je kako je aktualni vinkovački gradonačelnik izabrao strategiju djelima demantirati protivnike u političkoj areni. Jedno je sigurno, na dobitku su građani, a o svemu će na kraju presuditi birači.

Uz knjižnicu, prvi kapitalni projekt završen u ovoj godini, a nakon pandemije koja je prolongirala rokove gospodarstva uopće, Vinkovci u svoj životopis za vrijeme drugog Bosančićeva mandata upisuju još jedan kraju priveden mega projekt, a koji kvalitetu života, posebice žitelja ovog dijela grada, diže na jednu potpuno novu razinu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno