- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Centra za znanstveni rad u Vinkovcima, znanstvena savjetnica Anica Bilić održala je večeras u prostorijama Matice hrvatske, predavanje na temu “Božićno čestitanje u tradicijskoj, modernoj i postmodernoj kulturi”.

“Ovo predavanje je podsjetnik na tradicijske oblike božićnog čestitanja koji su pripadali usmenoj komunikaciji i zapravo smo se podsjetili da je božićna čestitka u tradicijskoj kulturi glasila “Čestit vam Božić i sveto Isusovo porođenje”, a odgovor bi bio “Živ i zdrav bio”.”, kazala je Anica Bilić.

U svom predavanju Bilić je evocirala i čestitarske ophode – božićne kolede u Slavoniji poznate pod imenom “betlemaši” ili “betlemari” koji su išli od kuće do kuće i pjevali božićne čestitarske pjesme koje su pune veselja i čestitki za obiljem i blagostanjem kućedomaćinu.

Bilić je potom govorila i o načinu čestitanja u modernoj kulturu u kojoj dominantu ulogu imaju božićne čestitke, odnosno stilizirane dopisnice. “Začetnik božićnih čestitki u tom obliku je grof Nikola Monte Mellini koji je 1709. godine napisao je nekoliko stihova i rečenica s lijepim željama za Božić te poslao svojim prijateljima i rodbini.”, rekla je Anica Bilić, dodavši da je prva tiskana božićna čestitka otisnuta 1843 godine u Engleskoj i to za potrebe većega slanja. Bilić je govorila i o čestitanju Božića u postmodernoj kulturi, odnosno u eri elektroničke komunikacije u kojoj sada živimo. Podsjetila je na SMS čestitke koje su danas izvan rekavši kako danas imamo e- čestitke pune animacija i prezentacija.

Ovim predavanjem Bilić je, kako je sama istaknula, željela usporediti tradicijsko bogatstvo oblika čestitanja sa siromaštvom suvremenih oblika božićnog čestitanja. Ujedno je dala i neka pravopisna pravila kako napisati božićnu čestitku, a da se ne sramotimo nepoznavanjem pravopisa. Predavanje je zaključila poetskom čestitkom, odnosno podsjetila je na intimnu čestitku Augusta Šenoe – Sav ti život bio Božić, Anđeli te sreli svud, Nikada mi ne plakala, Prostrla ti sreća put.

U programu su sudjelovali Štokavčići KUD-a Ivan Goran kovačić Ivankovo i učenici Glazbene škole Josipa Runjanina, dok je vinkovačka udruga Škrinjica prezentirala izradu božićnih čestitki tehnikama slame, pik-point konca i papira.