14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Ceranci neprikosnoveni kuhari čobanca i pobjednici 2. Vinkovačke čobanijade

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Sva prva tri mjesta 2. Vinkovačke čobanijade održane danas na, posjetititeljima prepunom Šokačkom stanu, pripala su natjecateljskim ekipama iz Cerne.

Najbolji, pobjednički skuhali su Uvijek gladni, uvijek žedni, drugi najbolji je onaj Lovačke udruge Jelen, a treće mjesto osvojio je Franjo Jovanovac.

Foto: Udruga ljubitelja kuhanja Ervenica
Foto: Udruga ljubitelja kuhanja Ervenica

Miris dinstanog luka širio se danas omiljenim vinkovačkim izletištem, sjeckalo se meso, mezilo, ali ponajprije družilo. Od podneva je ondje ozbiljno poslu najpoznatije slavonske čorbe prionulo četrdesetak ekipa među kojima su prvi puta i gošće iz Velike Kopanice. Sa sobom na svaku čobanijadu nose i posebni sastojak.

“Mi inače rado ističemo da je voda kopanička ključna za pobjednički čobanac. Meso, luk, paprika i trosatno kuhanje. A paprika, gradištanska, posebno nam je otkriven sastojak. U Vinkovcima nam je predivno, ambijent je jako lijep, a najviše smo ovdje zbog druženja”, rekle su raspoložene pripremajući meso Mirjana Josipović i Janja Jular.

I Javna vatrogasna postrojba Vinkovci danas je imala svoju ekipu kuhara čobanca, a ako ne uspije, osigurali su se roštiljem, kazali su kroz smijeh.

“Rado kuhamo čobanac za koji je važno kvalitetno meso, dobra paprika, dobro izdinstan luk, ljutina i dobrih tri sata kuhanja”, podijelio je s nama vatrogasni recept uz preporuku vatre samo u ustima kuhar Karlo Jurić. Trofeju im nije  koliko druženju i upoznavanju, dodao je.

Mrkva, peršin, paštrnak, ljuta i slatka crvena paprika, feferonke i puno luka neki su od ključnih sastojaka koje su na stol danas iznijeli majstori čobanca upustivši se u još jedan izazov, borbu za prvi kotlić druženja.

Udruga ljubitelja kuhanja Ervenica uz potporu Grada Vinkovaca osigurala je natjecateljima mjesto, po dva kilograma junetine i kilogram svinjetine, ali i 500 besplatnih porcija za sve posjetitelje koji su poslijepodne odlučili provesti u prirodi, a kolone automobila potvrdile su da je ovo događaj koji se ne propušta. Pozdravio ih je i gradonačelnik Ivan Bosančić uz želju da prvenstveno dan provedu u dobrom druženju i obećanje kako će se potruditi kušati barem od svakoga po žlicu. Na koncu, čestitao je najboljima uz poruku doviđenja dogodine na 3. Vinkovačkoj čobanijadi.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno