3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Crveni nosovi velikog srca

Više od autora

- vl promo-

Klaun je emotivno biće koje se stalno suočava s izazovima i zato se svatko od nas može poistovjetiti s njim. Klaun prihvaća svaku situaciju u kojoj se nađe i pokušava u njoj pronaći nešto korisno i zabavno. Svoje šeprtljavosti i neuspjehe pretvara u vještine i uspjehe. Klaun se ne stidi istine, on nas uči prihvaćati sebe onakvima kakvi jesmo i upravo je zato njegova podrška u najtežim životnim situacijama značajna.

Vinkovački klaundoktor Mario Perković, poznatiji pod imenom dr. Žbunj, član je CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora od samih početaka, skoro 10 punih godina. Također, već nekoliko godina je i koordinator tima klaunovadoktora u Slavoniji i Baranji.

“Ovo što ja radim više smatram pozivom nego poslom, a naša misija je uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vrati ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima osjećaj radosti, sreće i optimizma”, objašnjava nam Perković.

Klaunovedoktore prati kontinuirano educiranje od samog početka ulaska u CRVENE NOSOVE za što je kao prvi korak potrebno proći audiciju koju uskoro organiziramo u Zagrebu. Osim umjetničkih radionica i usavršavanja, klaunovidoktori moraju proći i niz predavanja iz područja sociologije i psihologije, te upoznati se s bolničkim procedurama. Sve je to određeno kurikulumom klaunovadoktora.

Nakon ispunjavanja kriterija kurikuluma klaundoktor postaje certificiran od strane međunarodne organizacije Red Noses International. Važno je napomenuti kako jednom godišnje klaunovidoktori sudjeluju na Međunarodnom kampu klaunovadoktora gdje imaju priliku usavršiti svoje znanje iz područja žonglerskih vještina, klaunovskog izričaja u bolnici te razmijeniti iskustvo s ostalim klaunovimadoktorima iz deset partnerskih organizacija, koje zajedno s Hrvatskom čine Red Noses International organizaciju. Osim toga, jednom godišnje, već tradicionalno u rujnu održava se i Nacionalni kamp klaunovadoktora, a samo ove godine ugostili su u Hrvatskoj dvoje vrhunskih umjetnika i profesionalaca, Jos Houbena i Lee Delonga.

“Moja motivacija za rad s djecom u bolnici je bio film „Patch Adams“ sa sjajnim Robin Wiliamsom u glavnoj ulozi. To je film o doktoru koji je shvatio da smijeh i pozitivna energija, te humani pristup pacijentima pomaže općem raspoloženju bolesnika, a time i bržem ozdravljenju. Film je snimljen po istinitoj priči, liječnik Patch Adams i danas djeluje u svijetu stavljajući crveni nos. Radio sam s djecom u bolnici u akciji „ Za osmijeh djeteta u bolnici“ u vinkovačkoj bolnici kad sam od kolegice saznao da se u Hrvatskoj osnivaju CRVENI NOSOVI klaunovidoktori. Odmah sam se prijavio na audiciju, prošao i tek tada shvatio razliku između načina rada Patch Adamsa i rada CRVENIH NOSOVA”, dodaje Perković te objašnjava da se rad CRVENIH NOSOVA zasniva se na ideji Michaela Christensena, klauna iz New Yorka, koji svojih prvih pola sata izvedbe u bolnici pred malim pacijentima kojima je presađeno srce, smatra najboljima u životu.


Foto: Dražen Bota

Osječki tim klaunovadoktora za sada čine dva klauna i jedna klaunesa. Matea Bublić, klaunovskog imena sestra Fina Bublina, diplomirana glumica i asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i njezin kolega s Umjetničke akademije, docent Nenad Pavlović umjetničkog imena Primarijus Sekundić. Mario je uz njih jedini klaundoktor iz Vinkovaca. 

Osim iskustva u izvedbenim umjetnostima, klaundoktor mora imati „ono nešto“, a to je prije svega velika empatija i odgovornost prema onom što radi jer dolazi u specifične situacije. Klaun u bolničkoj sobi stvara okruženje u kojoj igra i djetinjstvo imaju veću snagu od dijagnoza i straha. U svojim vizitama, klaun se uvijek otvara onima koje susreće. Njegova iskrena emocija dozvoljava djeci da i sami iskažu svoju radost ili tugu. Klaun djetetu i njegovoj obitelji pruža sigurno okruženje u kojemu se mogu izraziti, a onda ih svojim jedinstvenim kreativnim pristupom uči kako da svoju bol preobraze u
snagu.

“Ove godine CRVENI NOSOVI klaunovidoktori slave 10 godina djelovanja u Hrvatskoj i na poseban način ćemo obilježiti ovu važnu obljetnicu događajima kroz cijelu godinu. Želja nam je da s našom misijom dođemo do što više djece i ljudi u potrebi i ustanova u kojima se oni nalaze, te zahvalimo svima koji su nas sve ove godine podržavali i omogućili rad. U ime CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora zahvaljujem svima donatorima na divnoj podršci kojom su prepoznali vrijednost našeg rada, posebno našim donatorima u Slavoniji i Baranji koji omogućuju naše redovne posjete djeci i starijima”, dodaje Perković.

Ovim putem Mario uz svoje CRVENE NOSOVE poziva sve ljude dobre volje koji su se prepoznali u ovom tekstu da se prijave na njihovu audiciju/radionicu koja će se održati 9. i 10. siječnja u Zagrebu bez obzira na vaša iskustva i vještine. Prisustvovati jednoj takvoj radionici je neprocjenjiv doživljaj u kojem, osim što bolje upoznate sebe i svog klauna, kojeg svi mi imamo u sebi, dobijete upalu obraza od smijeha.

Ako se baviš nekom izvedbenom umjetnošću i želiš donositi radost i osmijehe djeci na liječenju u bolnicama sada je pravi trenutak da se prijaviš na audiciju i postaneš klaundoktor.

Na sljedećoj poveznici možete dobiti više informacija te poslati svoju prijavu.

Foto: Dražen Bota

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno