22 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Dim požara nezapamćenih razmjera u Osijeku vidi se i iz Vinkovaca, zapovjednik Jelić: Opasnosti kod nas zasad nema

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
U pogonu osječke tvrtke Drava international kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoći zapalila se uskladištena plastika na otvorenom prostoru, izvijestio je osječki gradski Stožer civilne zaštite.
Gori nekoliko tisuća kvadratnih metara uskladištene plastike na otvorenom. Požar još uvijek nije pod kontrolom te se proširio na druge objekte. U mjestima najbližima požaru jutros je otkazana nastava.
Foto: SiB

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je kako je dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći te da su na terenu sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih tvrtki, kako bi napravili koridor i spriječili širenje požara.

“Molimo sve građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike koji je u tijeku na području Brijesta”, izvijestio je Vulin.

Uz osječku Javnu vatrogasnu postrojbu u gašenju su angažirana sva dobrovoljna vatrogasna društva s gradskog područja, a uskoro bi im se mogli pridružiti i vatrogasci drugih županija, pa tako i Vukovarsko-srijemske.

Kako nam je rekao Krešimir Jelić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci, u pripravnosti je šest naših postrojbi koje čekaju poziv da krenu u ispomoć.

Opasnosti za našu županiju, kaže, nema.

“Svakako da je stvar ozbiljna, riječ je o kemikalijama i dim je izuzetno toksičan pa možemo reći i da je se radi o jednoj ekološkoj katastrofi. Mi smo druga županija i zasad opasnosti za naše građane nema”, potvrdio nam je Jelić.

Požar ovakvih razmjera, dodaje, mogao bi se gasiti danima.

Svim građanima Osijeka sustav uznemiravanja Civilne zaštite (SRUK) poslao je i poruku kako se ne preporučuje izlazak i zadržavanje na otvorenom.

“Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu”, stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima.

Iz Županijskog centra 112 obavještavaju kako su zaprimili nekoliko poziva zabrinutih građana te navode kako su kontaktirali naselje Korođ u općini Tordinci, mjesto u našoj županiji koje se nalazi najbliže požaru, te da će stanovnici Vukovarsko-srijemske županije, ukoliko dođe do promjena i pogoršanja stanja također biti obaviješteni porukom sustava SRUUK.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno