Ovogodišnji pobjednici natječaja Bibliobusne službe za najbolji Zakon o čitanju su učenici četvrtih razreda Područne škole Zrinski iz Marinaca.

„Pazite na knjige, nemojte ih bacati, nemojte jesti na njima, nemojte im praviti uši, a prilikom posudbe, dopustite da vam ih uruči sam knjižničar kako ne biste napravili nered na polici…”, između ostalog, neke su od odredbi pobjedničkog Zakona o čitanju s kojima su nas upoznale neke od autorica Klara i Mihaela.

„Naš zakon je već prošao pravnu proceduru. On je donesen na Vijeću naših učenika, jednoglasno je izglasan i dodali smo dopunu s 11., koji kaže kako ovi zakoni stupaju na snagu sad i odmah pa ćemo ih se svi pridržavati jer svi smo ga i potpisali tako da je u provedbi već zaživio”, duhovito je pojasnila učiteljica Marija Lesandrić koja je s Nevenkom Škrabo mentorica na najnovijem projektu Područne škole Marinci koja je u sastavu OŠ Zrinskih Nuštar.

Zakon o čitanju marinačkih učenika dostupan je na YouTube kanalu, a njihove aktivnosti vezane uz Bibliobus uvijek završe visoko, među prva tri nagrađena mjesta.

Posljednje dvije godine, kako ističu, intenzivno rade na poticanju čitanja kod učenika jer su uvidjele kako je to veliki problem. Razvijajući ljubav prema čitanju, svake godine Bibliobusov natječaj iznjedri novu ideju na koju se rado odazovu.

„Ove godine nam je posebna čast jer smo nakon uspješnosti prvog, nastavili u tonu animiranog filma i za Bibliobusov natječaj. Iz razgovora s djecom, izvukli smo deset naših zakona odnosno poruka koje bismo proslijedili drugima kako se odnositi prema knjigama i čitanju, a onda se svaki taj zakon pretočio u sliku koja tvori naš animirani film”, pojasnila je pobjedničku ideju učiteljica Lesandrić.

U vinkovačkoj knjižnici uz druženje, uručene su nagrade najboljim sudionicima natječaja Zakona o čitanju među kojima su, drugoplasirani, učenici OŠ Ivana Kozarca Nijemci te izvrsni, treći, učenici OŠ Mare Švel-Gamiršek iz Vrbanje.

„Natječaj je ujedno i zahvala svim mentorima, učiteljima i suradnicima koji redovito posjećuju Bibliobus i sudjeluju na natječajima knjižnice”, istaknula je povodom proglašenja najuspješnijih uradaka voditeljica Bibliobusne službe Vukovarsko-srijemske županije, Klaudija Mandić. Pokretna knjižnica je izuzetno važna za udaljenija naselja koja nemaju svoju stacionarnu knjižnicu, a naročito ona koja imaju samo područne škole. Školske knjižnice, naime, imaju samo matične škole, pojašnjava Mandićeva, pa je Bibliobus savršen partner već u tom obrazovnom procesu gdje se redovito koriste njegove usluge od strane učitelja i učenika.

„On je na neki način i dio kulture koja zalazi u ta mjesta gdje se onda oni osjećaju manje socijalno isključenima, a potrebe za čitateljskim štivom ili nekim novim sadržajima su zadovoljene”, pojašnjava voditeljica. Bitno je da je ta komunikacija obostrana s pozitivnom energijom i Bibliobus ima budućnost kada je naša županija u pitanju, ocjenjuje.

Povodom današnje proslave 15. rođendana Bibliobusne službe, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci domaćin je dvodnevnog okruglog stola o pokretnim knjižnicama u RH i 9. Festivala hrvatskih bibliobusa s međunarodnim sudjelovanjem knjižničara iz cijelog svijeta putem Zoom platforme.