17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Dva milijuna kuna za poduzetnike iz županijskog proračuna; 40 000 kuna subvencije za kupnju nekretnine u rubnim područjima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Doneseni Program poticanja poduzetništva do 2025., samo je temelj za planirano u ovoj godini, najavio je vukovarskosrijemski župan Damir Dekanić na današnjoj sjednici Županijske skupštine. S obzirom na to da je riječ o prioritetnom programu, slijedi izrada novih kriterija, odnosno novih pravila za dodjelu potpora poduzetnicima, a evo i zašto?

„Bilo je nešto prigovora na prošli da oni kojima, intimno mi se čini, pomoć treba najviše, nisu dobili nego su dobili najvještiji u proceduri. Bolji način nismo mogli osmisliti zbog vremenskog ograničenja. Ove godine Program ide na javno savjetovanje pa se svi mogu uključiti sugestijama za najbolji rezultat, a prema kojem ćemo ga i provesti”, najavio je Dekanić.

Planirani iznosi kreću se oko 2 milijuna kuna u ovu svrhu iz županijskog proračuna.

„Naravno da nije dovoljno, 25 milijuna kuna bilo bi malo, no gledajući sastav proračuna i stavke koje proizlaze iz prihodovnog dijela čime je točno određeno koliko za što mora ići, toga se držimo posvećeni uistinu prvenstveno poduzetništvu i gospodarstvu”, kaže.

Župan dodaje kako istovremeno na izostaju ni razgovori s potencijalnim investitorima preko projekata u županijskoj provedbi.

„Novi smjer koji smo zauzeli je ne osnivanje županijskih tvrtki, na koje su česti prigovori oko vođenja, zapošljavanja i ostalo. Županija je ta koja pomaže u dijelu ishođenja dokumentacije, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kandiranja na ministarstva, fondove, do dijela kada predaje na upravljanje proizvođačkim organizacijama, zadrugama, na kojima je onda samostalni ulazak u aranžmane kako bi se cijela priča privela kraju”, pojasnio je intenciju Damir Dekanić.

Gospodarstvo izravno utječe na demografiju, a jedna od mjera koja se pokazala uspješnom, sufinanciranje je obitelji s četvero i više malodobne djece, jako dobro prihvaćena u našoj županiji, ističe prvi čovjek Županije podsjetivši i na sufinanciranje prijevoza učenika odnosno školske prehrane – kombinacija mjera propisana i s razine RH i VSŽ.

U tom dijelu nastoje, kaže, na sve dostupne načine potaknuti demografsku obnovu, ali nijedna mjera neće imati efekta ako nije podržana i postavljena s razine države i šire, naglašava. Svjestan kako pad broja stanovništva koji je potvrdio posljednji Popis nije lako zaustaviti, ipak vjeruje kako su trendovi iseljavanja smanjeni.


Kako bi se vremenom zaustavili, prihvaćen je Prijedlog programa demografskih mjera Vukovarsko-srijemske županije za ovu godinu.

„Indirektne mjere odnose se na poticanje jedinica lokalne samouprave za kandidaturu projekata izgradnje vrtića na fondove uz izgradnju športskih školskih dvorana, odnosno svega što mladog čovjeka ostavlja u njegovoj općini ili gradu gdje se, poboljšanjem kvalitete života odlučuju ostati”, kaže Dekanić.

Nastavlja se mjera sufinanciranja kupnje prve nekretnine s obzirom na polučen uspjeh.

„Ove godine ćemo ju malo modificirati – temeljem kriterija broja rođenih, umrlih, indexa razvijenosti određene sredine, sufinanciranje će biti 20 30 ili 40 000 kuna. Oni s najlošijim statističkim podacima dobivaju poticaj za prvu nekretninu, uz ispunjavanje uvjeta, dakle 40 000 kuna. S obzirom na to da znamo kretanje cijena u rubnom dijelu županije s velikim postotkom depopulacije, vjerujem kako je to prilično velika pomoć”, najavio je na sjednici.

Referirao se na trenutne trendove kazujući kako nema egzaktnih podataka o zaustavljanju iseljavanja, no svakodnevno u svojim sredinama svjedočimo povratku određenog broja obitelji pri čemu je evidentan i trend zaustavljanja odlazaka, kazao je.

„S druge strane, podaci potvrđuju koliko je stranih radnika u RH. Razvidno je da postoji potreba za zapošljavanjem ljudi. Kod nas je problem razina plaća odnosno visina i kada se taj dio nivelira, možemo očekivati stabiliziranje situacije, a vjerojatno i povratak nekolicine ljudi”, zaključio je vukovarsko-srijemski župan.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno