16 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Ellin put do raja popločen je knjigama

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

O Elli Hasel već smo pisali, no kako njena djela govore više od samih riječi, čija je zagovornica i ljubiteljica, predstaviti ovako eteričan senzibilitet djevojke od samo 16 godina, uvijek je dodatno nadahnuće za novi tekst.

Mlada Vinkovčanka, reći će za sebe ukratko, zaljubljenica je u književnost i povijest, vječna ljubiteljica mora i sunca, obična djevojka s velikim ambicijama.

Ljubav prema pisanoj riječi pretvara u brojne volonterske projekte iza kojih stoji, reći će za sebe privatno, prije svega sestra, kćerka i prijateljica, a tek onda učenica vinkovačke Gimnazije, voditeljica bloga Knjiški recenzeRAJ, volonterka u Društvu Naša djeca Vinkovci i Domu za starije i nemoćne osobe Vinkovci te po potrebi, u Gradskom muzeju.

Nevjerojatno je s kakvom lakoćom pristupa svemu što osmisli i ne manjka joj sati u danu.

“Ne bih to nazvala projektima, jer je to zapravo moja svakodnevica. Najviše se fokusiram na školske obaveze, gdje zapravo utrošim najveći dio svojega vremena. Nakon toga slijede obaveze pisanja recenzija za blog, osmišljavanja i pripremanja radionica, učenja slikovnica napamet za pripovijedanje itd. Mislim kako je ključ svega dobra organizacija vremena te redovito učenje, ali to ne znači da su mi uvijek svi konci u rukama”, iskreno će gimnazijalka koja se posvetila i opismenjavanju mladih subotom prijepodne kroz radionice Društva naša djeca.

“Da, zapravo sam kroz svoje vršnjake shvatila kako je čitanje postalo manje popularno te sam iz tog razloga odabrala učenike nižih razreda osnovne škole, koji još uvijek imaju priliku zavoljeti isto. Pokušavam im čitanje prikazati što zanimljivijom aktivnošću, gdje mogu puno naučiti, proširiti svoj vokabular i unaprijediti emocionalno i verbalno izražavanje”, priča.

Ali to nije sve, baš kao u reklami, jer Ella s našim starijim sugrađanima slobodno vrijeme provodi u Domu za starije i nemoćne ističući ga kao nemjerljivo iskustvo.

“Mislim kako je njima drago što imaju doticaja s mladenačkim trendovima, a meni je pak simpatično slušati njihove priče iz mladosti i naposljetku ih uspoređivati sa sobom. Volim im čitati, prepričavati najdraže knjige, komentirati popularne naslove i naravno diskutirati o knjigama koje smo svi pročitali. Često si međusobno zadamo teme za literarne tekstove, sastanemo se i čitamo ih jedni drugima, dorađujemo, popravljamo, dijelimo savjete, dajemo podršku”, kaže.


Osim toga, mlada Vinkovčanka bila je izabrana za dječju gradonačelnicu, grupu Knjiški recenzeRAJ okuplja na Facebooku, pa što je sljedeće?

“Sve kod mene dolazi spontano, kreativna sam i stalno mi vrludaju ideje u glavi, stoga ni sama ne znam odgovor na ovo pitanje. Svakako mi je u planu studij usko vezan uz književnost i hrvatski jezik ili obrazovanje mladih, a na fakultetu bih nastavila volontirati u raznim društvima”, odredila se.

Tek će se čuti o našoj Elli Hasel

Želje ima tipične tinejdžerske, osim ovih fotografija snimljenih u vinkovačkoj knjižnici koju smo joj rado ispunili, najviše uživa u samoći svoje sobe, među knjigama, uz glazbu, pišući tekstove, uz dobru seriju i film ili odlazeći na pub kviz.

Što radi kada ništa ne radi, na pitanje iz leksikona ili spomenara za ovu ‘južnjačku dušu’, odgovara kako joj je najdragocjenije vrijeme s obitelji, najbolje se odmori na moru, a jedina neispunjena želja koju ima i zaneseno ju i iskreno dijeli, takva će, kaže, uvijek i ostati jest – vječno ljeto.

Izdati knjigu, voditi promocije, biti lektor ili urednik?! Tko zna, kamo će ju život odvesti, no jedno je sigurno, taj put, bit će popločen knjigama…

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno