4 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Zavirite u Knjiški rezenzeRAJ, online čitateljski raj

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Njihov zajednički interes je knjiga, a preporuke, recenzije, komentare, oduševljenja i razočaranja dijele u privatnoj grupi na Facebooku zanimljivog naziva Knjiški recenzeRAJ.

Pokrenula ju je šesnaestogodišnja djevojka iz Vinkovaca Ella Hasel koja rado čita i razgovara o knjigama, a pohađa tek 1. razred Gimnazije Matije Antuna Reljkovića.

“Grupa je nastala 30. srpnja 2021., zapravo slučajno. U svakodnevnom razgovoru s majkom o knjigama, razmišljale smo, zašto to ne bismo podijelile s cijelom Hrvatskom”, kaže.

Privatni album

Ideja se pokazala punim pogotkom jer danas, osam mjeseci kasnije, okupljaju oko iste ljubavi u svom knjiškom raju čak dvije i pol tisuće članova. Grupa je namijenjena svim uzrastima, no službena analitika kaže kako je najviše zastupljena čitateljska dob iznad trideset godina. Često, uz pomoć nakladnika koji su prepoznali važnost ove skupine, priređuju zanimljiva darivanja, naravno knjigom.

“Svaki dan imamo nove recencije koje na Facebooku prati 2500 članova, a 550 na istoimenom Instagram profilu. Najviše se čitaju i preferiraju krimići odnosno triler naslovi,” opisuje mlada Vinkovčanka kojoj je strast prema čitanju usadila majka.



“Mama je knjižničarka pa vjerujem da je odatle i potekla prava ljubav prema knjigama. U obitelji najčešće recenziram s njom ili bakom, ali od kada sam otvorila grupu, sve više i češće i s ostalim ljudima”, ne krije zadovoljstvo jer je ideja uspjela.

Svjesna je kako njeni vršnjaci danas gotovo i ne čitaju pa naša neobično obična djevojka priznaje kako, ni u razredu ni u široj obitelji, knjige nisu popularne. Stoga svoju strast dijeli s vrlo uskim, ali jednako posvećenim krugom ljudi među kojima se, priznaje, osjeća sigurnije i slobodnije.

Ljubiteljima trilera, Ela će rado preporučiti američku spisateljicu Kate Queen i njene Lovkinju, Aliceinu mrežu ili Zagonetku ruže, a trenutno se opušta uz Brunu Šimlešu i (P)ostati zdrav.

Ljubav prema knjizi širi horizonte, izaziva emocije, a nebrojena su mjesta na koja s njom stiže, jednako i u budućnosti, vjerojatnost je da će prevagnuti i u odabiru životnoga poziva koji bi ju mogao odvesti u učiteljske vode.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno