2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Predstavljena knjiga životnog puta Marijana Živkovića – Patričara

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U svečanoj dvorani Lucija na Zalužju danas je predstavljena knjiga Marijana Živkovića, poznatijeg kao Patričar, „Preko trnja do zvijezda”. Knjiga je to, kako kaže, njegovog životnog puta od djetinjstva pa do danas. Od malih nogu je s roditeljima vodio obrt, poslije toga prešao u poduzetništvo, šest „zanata” promijenio, ali uvijek posvećen samo jednom.

„Uvijek sam imao samo jednu firmu u određenom trenutku, nikad dvije, a odskočna daska bio je posao s plastikom. Krenuo sam s krunicama jer su moj djed i otac imali proizvodnju krunica, raspela za vjerske zajednice. Iza toga sam kupio strojeve u Italiji i odlijevao sam od plastike kutijice za lijekove i sve ostalo što je od plastike. Zatim sam imao kamione pa sam otišao u Italiju i tamo otvorio firmu s Talijanima i Slovencima. Uvoz pšenice, kukuruza i mesa u Vatikan, mislim da sam s time sve rekao”, prepričava nam svoj životni put Marijan Živković koji uživa u mirovini, međutim, i dalje sa sinom i unučadi malo potegne jer, poručuje: „Borimo se svi, nije lagano u biznisu koji je težak, moraš biti uvijek preoprezan, ako se opustite, sve što ste stvorili, na brzinu može nestati.”

 

No, posao više ne planira širiti, naglasak je na veleprodaji, zakupnicu su određene robe koju dovoze u Slavoniju pa ju distribuiraju dalje u Istru i Dalmaciju.

Predstavljanju knjige Marijana Živkovića nazočio je i gradonačelnik Ivan Bosančić koji nije propustio priliku čestitati gospodinu Živkoviću za jedno iznimno životno i poduzetničko iskustvo. „Jedan je od najdugovječnijih poduzetnika na našem području, značajan poslodavac. Tijekom svog rada učinio je puno toga, skupio određena iskustva koje može prenijeti na papir. Iznimno ga cijenim jer je uvijek spreman udijeliti savjet i kritiku, ali sve u svemu izvrstan je susjed i prijatelj”, rekao je Bosančić.Ideja za pisanje knjige došla je kad su mu poslovni partneri iz Hrvatske, Slovenije i Italije rekli da napiše knjigu i time ostavi neki trag iza sebe, da ljudi i mladi mogu čuti za njegovo djelo, čime se bavio i kako je došao do svega toga.

Danas ima 50 trgovina, 160 zaposlenih djelatnika i veleprodaju za cijelu Hrvatsku. No, najveće iznenađenje bilo je kad je dobio Zlatnu kunu, nagradu za životno djelo.

„Nisam mogao vjerovati da su me predložili, to je za mene bilo neshvatljivo. Još prije 10 godina počeo sam pripremati knjigu i Bog je htio da se sve spoji u isto vrijeme; i knjiga i Zlatna kuna. Vjerujem kako me Bog nagradio za cjelokupan rad i djelo”, zaključuje Marijan Živković.

Knjigu „Preko trnja do zvijezda” neće propustiti pročitati ni župan Damir Dekanić koji gospodina Živkovića jako dobro poznaje i vjeruje kako će knjiga biti zanimljivo štivo. „Čovjek široke palete zanimanja, od zanatlije, trgovca, političara do spisatelja. Čovjek s ogromnim životnim opusom i poznanstvima pomoću kojih je razvio lanac trgovine na našem području i koji ima svoju vjernu publiku”, poručuje vukovarsko-srijemski župan.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno