18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Film o povezanosti Australaca i Hrvata premijerno prikazan u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Večeras su Vinkovčani imali priliku pogledati promociju australskog filma „Zemljak” koji su snimali Australci hrvatskih korijena, a koji je premijerno prikazan u Gradskog knjižnici i čitaonici Vinkovci. Film govori o putopisu kroz Australiju za vrijeme Covida kada Australci nisu mogli izaći s područja svoje države.

Ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić kazala je kako je iznimna čast ugostiti australskog veleposlanika Richarda Rodgersa i redatelja filma Petra Pecotića. „Riječ je o jednoj lijepoj australsko-hrvatskoj priči koja traje 75 minuta”, dodala je ravnateljica Lugić.

Prema riječima redatelja i koproducenta filma „Zemljak” na engleskom „Countryman” u filmu postoji nekoliko priča, a jedna govori o odnosu sa zemljom i Domovinom predaka i osjećajem kako se Australci, porijeklom iz Hrvatske, osjećaju jednako i kao Hrvati i kao Australci.

„Priča je to o ljubavi, mjestu gdje smo rođeni u Australiji, ali i o ljubavi prema domovini naših predaka. Poruka filma je očuvanje ljubavi prema jeziku, obitelji i kulturi od zemlje naših starih i način na koji mi Australci volimo Hrvatsku”, poručio je redatelj Petar Pecotić.Film „Zemljak” prikazan je već u Zagrebu, Dubrovniku i Lumbardi (Korčula), a australski veleposlanik Richard Rodgers istaknuo je kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo biti u Vinkovcima. „Počašćeni smo što smo radili s Hrvatskom maticom iseljenika i što smo donijeli film Zemljak publici u Hrvatskoj. Ovo je divan film, pokazuje ljepotu Australije, ali i veliku povezanost Hrvata i Australaca”, dodao je Rodgers i potaknuo sve da dođu i pogledaju film, a oni koji ne uspiju doći u knjižnicu večeras, mogu ga pogledati na HRT-u.

Dobrodošlicu veleposlaniku Australije poželio je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić. „Prema svemu što sam čuo film je izvrstan i govori o putopisu kroz Australiju za vrijeme korone. Nemogućnost izlaska iz svoje države Australci hrvatskih korijena iskoristili su na proaktivan način i snimili jedan odličan putuopisni dokumentarni film”, zaključio je Romić.

Dodajmo još kako je veleposlanik Rodgers donirao vinkovačkoj knjižnici mobilnu učilicu koja će poslužiti mladim Vinkovčanima za učenje engleskog jezika. „Knjige će se naći na policama sukladno dobi kojoj su namijenjene, a ovim putem želim se zahvaliti australskom veleposlaniku na donaciji”, poručila je ravnateljica knjižnice.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno