8 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Gimnazija nije bauk! Zabavno i edukativno na Danu otvorenih vrata

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vrata škole danas je javnosti otvorila vinkovačka Gimnazija Matije Antuna Reljkovića.

Šetnjom kroz povijest prema sadašnjosti, građani i zainteresirani osnovnoškolci, pa čak i malci, uživali su u brojnim pokaznim radionicama, predavanjima, izložbama, otkrivajući prirodoslovno i društveno blago prošlosti i sadašnjosti.

Iz ovih su učionica u život pošle brojne generacije, ponosne na usađeno znanje, opću kulturu i odgoj te bezbroj anegdota koje i danas kreiraju sjećanja na srednjoškolske dane.

Sjajno je bilo vidjeti dinamičan oblik nastave, uz smijeh i zabavu, ali i potrebnu dozu ozbiljnosti pri izvođenju “hocus pocus preparatusa” iz kemije, biologije, fizike uz zvučnu glazbenu kulisu koja je dopirala ih hola u prizemlju.


I krasopisom se pisalo, zahvaljujući Hrvatskom školskom muzeju iz Zagreba koji je trenutno zatvoren uslijed posljedica prošlogodišnjeg potresa. Povod suradnji bio je pokazati svima koje bogatstvo škola ima uz predmete, nastavna učila i pomagala te sjajan nastavnički kadar koji je i danas sa svojim učenicima na atraktivan način prikazao načine učenja u najstarijoj vinkovačkoj školi.

“Suradnja s Hrvatskim školskim muzejom počela je 2008. godine kada su otvorili vrata našoj gimnaziji koja se predstavila radom likovne sekcije prof. Zdenke Biljan. Sada kada su njihova vrata zatvorena zbog stradanja u potresu, uzvraćamo gostoprimstvo otvarajući naša vrata njima, a našim učenicima, osnovnoškolcima i sugrađanima, prezentiramo ono što imaju. Ovo je način za motivirati naše učenike da cijene blago koje imamo, zainteresirati ih za istraživanje odgoja i obrazovanja te da štite vrijednosti koje imamo kroz nastavna učila i pomagala koja su stara, ali se mogu primjenjivati u suvremenoj nastavi“, rekla je ovim povodom ravnateljica škole Ivana Biljan.

“Sretna sam da je Gimnazija M. A. Reljkovića omogućila Hrvatskom školskom muzeju predstaviti jednu od novijih pokretnih izložbi na zanimljivu i atraktivnu temu krasopisa, kako je on izgledao od početka ulaska u nastavu tijekom Vojne krajine do sredine 20. stoljeća kada postupno izlazi iz naših učionica, što je šteta jer radionice kažu kako je i učenicima, i odraslima zanimljiv razvijajući osjećaj za lijepo-estetiku, uči nas strpljenju i ima tu jednu meditativnu konotaciju”, pojasnila je Kristina Gverić, viša kustosica muzeja i autorica izložbe Krasopis – lijepo pismo.

Za iduću godinu, iz gimnazije najavljuju predstavljanje svih aktiva škole obogaćenog sadržaja uz druženje s budućim školskim kolegama i naravno profesorima koji, sigurni smo, uopće nisu bauk jer zainteresirati učenike za doći u školu subotom, to znaju samo najkreativniji.

Njihova poruka je, upišite gimnaziju i cijenite danu mogućnost trenutka kada obrazovanje više nije privilegija. Ono je danas svima dostupno i na dohvat ruke u gradu u kojem živimo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno