16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Gospođica Julija ispunila sva očekivanja

Više od autora

- vl promo-


Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Dugoočekivana predstava Gospođica Julija, u koprodukciji dvaju slavonskih kazališta, po prvi put ugledala je svjetlo dana na oduševljenje vinkovačke kazališne publike.

Iako je tekst švedskog književnika napisan u 19. stoljeću, danas je itekako moderan i može se odnositi na današnje vrijeme jer postavlja pitanja poput muške dominacije, ženske manipulacije, ravnopravnosti spolova, dakle teme koje su aktualne i danas, a koje su zalog za kazališno putovanje. Uoči predstave razgovarali smo s ravnateljem Gradskog kazališta Joza Ivakić Zdenkom Rečićem koji je naglasio da je uzbuđen pred premijeru kao i svaki ravnatelj nekog kazališta. „Svi djelatnici kazališta imaju dozu adrenalina i uzbuđenosti, odnosno dozu pozitivne treme te ja zajedno s njima, također, dijelim tu tremu u smislu hoće li sve ispasti u najboljem redu. Gospođicu Juliju pripremamo dvije godine, od razgovora, čitanja, pripremanja autorskog tima i svega ostalog. Glumci su s probama počeli prije epidemije pa su prekinuli i onda opet nastavili. Normalna je stvar da shodno tim okolnostima osjetimo dozu stresa i adrenalina. Očekujemo da će vinkovački gledatelji biti zadovoljni cjelokupnom predstavom”.

Ovaj europski klasik jedan je od najizvođenijih dramskih djela što zbog svoje kvalitete i intrigantne tematike tako i zbog činjenice da je napisana za tri lica i smještena u jedan jedini prostor.

Radnja drame odvija se u Ivanjskoj noći 1894. godine u malom švedskom gradiću točnije na imanju oca naslovne junakinje. U odsutnosti gospodara imanja, posluga priređuje tradicionalno godišnje slavlje kojem prisustvuje i Julija koja je nedavno raskinula zaruke. Vesela atmosfera podgrijana alkoholom i borbom za moć polako izmiče kontroli te flert između Julije i sluge Jeana biva konzumiran nakon čega se sve okreće naglavačke. Dojučerašnja vladarica Julija postaje podređena konjušaru Jeanu koji će nakon niza okolnosti uvjeravati Juliju kako je za nju jedini izlaz iz neugodne situacije – samoubojstvo.

Vinkovačko kazalište oduvijek je potvrda sjajne sredine koja već dugi niz godina zna prepoznati kulturna događanja, nacionalnu baštinu i kvalitetne predstave, a ova je predstava još jedan dokaz tome. Dragulj dramske literature, Gospođica Julija, pokazala se kao odlično rješenje da dva kazališta „dišu” i rade i u ovim teškim vremenima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno