17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Uspjeh gradske uprave: Vinkovci od 1. siječnja samostalno raspolažu državnom imovinom

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nakon devet godina vođenja Gradskog kazališta Joze Ivakića, Zdenko Rečić podnio je zahtjev za umirovljenjem što je Gradsko vijeće prihvatilo.

Gotovo jednoglasno, vijećnici su imali potrebu zahvaliti dosadašnjem ravnatelju jer je, kazao je, HDZ-ov Vladimir Ćirić, kazalište za njegova mandata postalo brend Vinkovaca, postigavši novu dimenziju, a uz lokalne potrebe publike i pogođen repertoar, svojim predstavljanjem stiglo do Beča.

Vijećnik Domovinskog pokreta, Josip Krpan nada se kao vladajući za nasljednika neće tražiti poslušnika nego makar djelomično sličnog operativca, a Drago Matijević iz SDP-a sada će ga konačno moći predložiti za priznanje Grada Vinkovaca što nije bilo moguće zbog dužnosti koju je Rečić obnašao, pojasnio je svoju inicijativu SDP-ov vijećnik.

Gradonačelnik Ivan Bosančić podsjetio je kako je kao mladi gradski vijećnik sudjelovao pri donošenju odluke o izboru Zdenka Rečića za ravnatelja kazališta pri čemu je tada oporba negodovala, a danas ga ispraća hvalospjevima što je potvrda kako je ovaj čovjek opravdao izbor gradske uprave zahvalivši mu ovom prigodom na višegodišnjem uspješnom radu koji je etablirao Vinkovce na umjetničku kartu Hrvatske i puno šire, istaknuo je Bosančić, očekujući kako će Rečić, savjetima i iskustvom, i dalje biti prisutan u radu vinkovačkog teatra.

“Nije lako u jednom manjem gradu stvoriti tako lijepu i dalekosežnu priču. Potvrda je ovo kako je po struci inženjer drvne tehnologije postigao uspjeh brojnim kazališnim nagradama, vidljivošću te suradnjom s brojnim kolegama ravnateljima u zemlji i okružju. Nadamo se da će ostati i dalje pri ruci,” zaključio je predsjedavajući Vijeća Mladen Karlić.

Predsjednik Odbora za proračun i financije Petar Šimić naglasio je kako bi svi ondje trebali čestitati gradonačelniku i vijećnicima zbog mini porezne reforme u korist građana što dozvoljavaju gospodarski trendovi u gradu i sjajna ostvarena dobit poduzetnika. Posljedično vjeruje kako će rast plaća povećati i potrošnju, a tada je proračun ponovno na dobitku i jedno vuče drugo.

Posebno je pohvalio resornu pročelnicu Katarinu Vučić čijim zalaganjem će Vinkovci od 1. siječnja sami raspolagati državnom imovinom temeljem istoimenog Zakona što će uprihoditi dodatna sredstva za razvoj gospodarstva, najavio je Šimić.

Nakon što je direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Mario Komšić izvijestio o rezultatima tvrtke u prošloj godini, DP-ovog Josipa Krpana zanimao je razlog sporosti projekata odnosno, je li u pitanju radna snaga ili organizacija posla.

U ime investitora, Komšić je odgovorio kako se svi projekti završavaju u zadanom roku bez odstupanja, no ono što građane često smeta su, ni ne znajući, zapravo nepredviđene situacije na gradilištima izvođača primjerice urušavanja, puknuća cijevi ili slično što se ne može planirati.

I gradska tvrtka GTG danas je bez dugovanja, usprkos energetskoj krizi gdje je intervenirala Vlada RH, inflaciji i pandemiji koronavirusa koja je zaustavila niz aktivnosti.


Direktor Elvis Kovačević zahvalio je građanima odnosno korisnicima njihovih usluga, od grijanja, tržnice do groblja. Naplata je, naime, s dvadesetak posto, dostigla visokih 90 posto pa su dugovanja praktički zanemariva.

 

S novom lokacijom, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci promijenila je logo, pečat i znak, stoga je Gradsko vijeće dalo suglasnost za novi Statut te imenovalo predstavnice u Upravnom vijeću Jasnu Garvanović, Marinu Markić i Danijelu Rimac.

Nezavisni vijećnik Tihomir Posavčić skrenuo je pozornost na primjetno korištenje borinačkog nadvožnjaka pješaka i automobila na što je resorni pročelnik Marko Dujmić ukazao da do završetka tehničkog pregleda, nadvožnjak nije za uporabu te pozvao građane da poštuju znakove zabrane radi vlastite sigurnosti.

U okviru procjenjenih vrijednosti radova odrađenih prošle godine, Gradsko vijeće prihvatilo je smanjenje stavke zbrinjavanja životinja životinja bez nadzora za cca. 20 000 eura.

Grad Vinkovci prihvatio je i zamolbu Vlade te će se današnjom odlukom vijećnika odreći svojih 25% u korist oslobađanja zakupnine i naknade za zemljište građanima koji su pretrpjeli gubitke u srpanjskoj oluji i epidemiji Afričke svinjske kuge.

Iako je DP-u jasno da Grad nije kriv ni za nevrijeme ni za AFK, Josip Krpan ovdje je ponovio kako je Vlada mogla odreagirati brže i bolje.

Zaključno, svim vijećnicima ocjena vrlo dobar za političku korektnost, parlamentarizam, red, ozbiljan rad i disciplinu te uspješno svladanih dvadeset točaka u sasvim dovoljnih sat i pedeset minuta, s konstruktivnom raspravom, a bez praznog hoda.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno