16 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Hoće li nas uskoro biti jeftinije odijevati nego nahraniti?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Odlazak u redovitu nabavku ‘špeceraja’ iz dana u dan u većini se kućanstava pretvara u ‘kemijanje.’ Sve što smo unazad godinu dana za, primjerice, dvjestotinjak kuna donijeli u tri vrećice iz dućana, danas ćemo jedva napuniti cekerčić i pol. Cijene hrane drastično rastu, a ulje, tijesto, kruh i mlijeko, brašno i povrće, postat će, čini se luksuz, a ne prijeka potreba.

Ključne prehrambene namirnice poput žitarica i uljarica drastično su poskupjele, pa su njihove cijene u Hrvatskoj trenutačno 20 do 100 posto veće nego prije godinu dana, potvrdili su tjedni pokazatelji Ministarstva poljoprivrede.

Primjerice, u tjednu koji je završio 1. kolovoza kilogram pšenice u veleprodaji stajao je 1,4 kune, što je 21 posto više nego potkraj srpnja prošle godine. Kukuruz se prodaje za 1,63 kune po kilogramu, što znači da je 42 posto skuplji nego prije 12 mjeseci. Nove cijene uljarica donijele su poskupljenja ulja, cijene hrane luduju, a to je rezultat globalnih kretanja cijena osnovnih sirovina. „Na rast cijena s jedne strane utječe povećana potražnja iz nekih zemalja, osobito iz Kine. S druge strane, nastali su poremećaji i u ponudi. Zbog suše i ostalih elementarnih nepogoda smanjeni su prinosi u zemljama koje su veliki izvoznici hrane, poput Brazila, Argentine, Sjedinjenih Država, Ukrajine i Rusije”, pojasnila je ministrica poljoprivrede kretanja na globalnom tržištu koja se neminovno odražavaju na svakodnevni život.

Suša i visoke temperature uništili su i ovogodišnji urod graha pa srijemski uzgajivači očajavaju jer se s polja gotovo ništa nije imalo za skinuti. Zato će se i cijena kretati oko 40 kn/kg u odnosu na prošlogodišnjih dvadesetak. Urod umjesto u tonama, mjere u kilogramima. Vrijeme je spremanja zimnice, a kupci se žale kako je skupa i rajčica, i paprika, kupus.Građani budno prate situaciju koja ih se izravno dotiče, odlaze redovito u kupnju i uočavaju poskupljenja.

„To je zlo i naopako. Poskupit će vidim grah, krumpir, kupus pa ćemo onda jesti samo meso što je nevjerojatno i ironično, ali istina kakva su vremena došla. Pratim akcije, ali na njima kupujemo tuđi škart. Jadan narod, poleti pa se kasnije čudi kojekakvim bolestima. Zato najviše nabavljam na pijaci domaće, od naših baka. Možda malo i je skuplje, ali barem znam što jedem. Bit će veliki problem kod nas u Slavoniji. Seljaci su dugogodišnji problem suše trebali riješiti navodnjavanjem, a ne kupnjom novog džipa za poticaje. Sad svi kukaju. Došla suša zlo, a džip stoji parkiran pred kapijom,” kut je gledanja sugrađanina Željka Benakovića.

„Od strane proizvođača poskupljenja možda i jesu opravdana, no sa strane kupca sigurno da nisu. To su dvije oprečne kategorije. Nisam siguran, je li zaista opravdano. Kupujem redovito. Akcija ciljano nije neophodna, ali ako naiđem na nju, svakako ju iskoristim”, dijeli s nama svoje iskustvo Mario Tot.

Ana Budimir iz Jankovaca kaže „kad poskupljuju, što nam penzije ne povećaju. Nas dvoje živimo od 1655 kuna mjesečno, a standard se ne mijenja. Žao mi je mladih. Kupujem na akcijama, hranim domaće koke, jeftiniji mi je taksi od autobusa kada trebam do grada u trgovinu ili do liječnika i dok platim režije ništa više ne ostane!”

Dok domaći trgovački lanci šute i tiho povećavaju neke cijene, supermarketi u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji otvoreno najavljuju da će najesen poskupjeti hranu. Od novog skoka cijena strahuju i domaći stručnjaci što bi dodatno ugrozilo životni standard građana. Što bi rekli naši stari, no sada u ovom kontekstu, bit će nas jeftinije oblačiti nego nahraniti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno