28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Hrvatska će uvesti euro bez referenduma

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombovskis dali su kratke izjave za medije.

Premijer Plenković naglasio je kako je proces pristupanja Europskoj uniji u Hrvatskoj uživao potporu svih sudionika političke scene, 150 zastupnika u Saboru glasalo je za pristupanje EU te jasno poručio javnosti kako se neće provoditi referendum o uvođenju eura.

“Hrvatska je tada pravno i politički preuzela obvezu pristupanja u europodručje”, rekao je Plenković.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis govorio je da će biti potrebno vrijeme da se građani naviknu na uvođenje eura, ali da on, prema latvijskom iskustvu, može reći da je moguće spriječiti povećanje cijena zbog uvođenja eura te da su u toj zemlji čak i lanci supermarketa sudjelovali u toj kampanji, prenosi N1.

“Nismo vidjeli da je rasla inflacija u državama koje su nedavno pristupile eurozoni, trima baltičkim državama. To je nešto što ćemo morati pratiti i naći način za rješavanje, već razgovaramo s hrvatskim tijelima kako izbjeći previsoku inflaciju”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno