18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

I stari dio osnovne škole u Mirkovcima uskoro u potpuno novom ruhu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Osnovnu školu Nikole Tesle u Mirkovcima, gdje su u punom jeku radovi na adaptaciji staroga dijela škole, danas je posjetio gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima.
„Iako je mjesec siječanj vrijeme nas je ove zime poslužilo i u cijelom gradu radovi su u punom jeku. Danas smo ovdje u OŠ Nikole Tesle gdje smo već otvorili cijeli novi dio škole, a sada je u tijeku obnova kompletnog starog dijela i škola će konačno dobiti onu dimenziju koju treba imati. U tempu obnove škola i vrtića koji smo si uzeli, ovo je već treća škola koja će dobiti jedno sasvim novo lice i naličje i nadamo se da će i učenici i nastavnici uživati u jednom ovako lijepom prostoru”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Do sada u dogradnju i obnovu škole u Mirkovcima uloženo je gotovo 17 milijuna kuna, a kako bi se radovi ubrzali stiglo je i dodatnih 500 tisuća kuna, istaknuo je gradonačelnik Bosančić zahvaljujući na tome ministrici regionalnog razvoja i EU fondova. Sljedeća školska godina, najavio je, očekuje se u kompletno novom prostoru, a onda preostaje još uređenje vanjskih sportskih igrališta i izgradnja školske sportske dvorane.
„Time bi završili s Mirkovcima i mogli se okrenuti ostalim školama u gradu. Prioritet je svakako osnovna škola u Novom Selu gdje moramo graditi kompletno novu zgradu. Sve je pripremljeno i očekujemo vrlo brzo izvor financiranja i da krenemo u tom smjeru. Također tu je i nadogradnja treće i četvrte škole koje moraju ići prema jednosmjenskom radu u budućem razdoblju. Na kraju naš je cilj da sva djeca u osnovnim školama imaju jedan obrok, zdravi kuhani obrok pa ćemo tome prilagođavati i školske kuhinje i to želimo što prije napraviti, a druga etapa nam je da svi budu u jednoj smjeni te da imaju produženi boravak”, istaknuo je Ivan Bosančić.
Za postizanje takvog standarda potrebno je određeno vrijeme dodao je te kazao: „Ali ja se nadam da smo na dobrom putu i da to možemo postići kroz dvije do tri godine”.
A među prvima tome se standardu približava škola u Mirkovcima, na zadovoljstvo učenika, roditelja i nastavnika na čelu s ravnateljem Alenom Turjakom.

„Raduje nas što se radovi bliže kraju. Cilj nam je ići u jednu smjenu, cilj nam je pružiti djeci najbolje obrazovne uvjete koje mogu imati za svoje školovanje. Nije bilo lako ranije, radilo se i u tri smjene, a onda nas je snašla i ova pandemija, ali imali smo sreću u nesreći da je novo krilo škole u funkciji i možemo osigurati sve epidemiološke mjere i zaista očekujem učenike u školi jer je u školskoj zgradi kvaliteta nastave sigurno puno, puno bolja”, istaknuo je ravnatelj Turjak.
OŠ Nikole Tesle u Mirkovcima jedina je škola na području grada koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu i na jeziku srpske nacionalne manjine i ćiriličnom pismu. Tako se radi već dugi niz godina i organizacija je dobra te u tom smislu nije bilo niti ima bilo kakvih problema, ističe ravnatelj Turjak. Ono što je problem, nažalost, to je smanjenje broja učenika koje je osjetno i u ovoj školi koja je od 196 učenika koliko ih je bilo prije nekih pet godina, sada došla na 185 učenika.
„Ipak, treba gledati optimistično i s nadom kako će se ovdje neke stvari promijeniti. Tako će i novi uvjeti u našoj školi sigurno pridonijeti da se upiše veći broj djece, a nova škola odličan je temelj za prikazivanje Mirkovaca u boljem svjetlu i boljem pozicioniranju na razini grada čiji su dio i sigurno mogu pridonijeti i biti odličan partner s Gradom i svim ostalim školama”, istaknuo je Alen Turjak.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno