30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Jelena Liović iz Tordinaca ovogodišnja je Šokačka kraljica

Više od autora

- vl promo-

U sklopu Dana Općine Tordinci večeras je u tamošnjem Domu kulture održana kulturna manifestacija „Listaj lipo stara”, posvećena čuvanju tradicije i običaja koji se prenose s koljena na koljeno. Brojni ljubitelji Šokadije stigli su čuti šokačku pismu, uživati u prikazivanju blaga koje vjerno čuvamo te vidjeti bogatstvo narodnoga ruha koje nasljeđujemo od svojih starih.

Već tradicionalno, središnji dio svečanosti je Revija djevojaka u narodnoj nošnji poznatija kao Šokačka kraljica, koja je u svome jubilarnom 15. izdanju okupila je 14 djevojaka.

Kako kaže začetnik manifestacije, Tomislav Vidinović, isti su se ljudi zadržali u organizaciji svih ovih petnaest godina, danas su uistinu postali jedna velika obitelj. “Presretan sam što sam okružen ovako divnim ljudima, ali i zahvalan prosudbenoj komisiji koja godinama prati cijeli ovaj sadržaj i donosi stvarno pravedne odluke”, kazao je Vidinović, zahvalivši svim svojim suradnicima koji su posljednjih dana dali sve od sebe kako bi manifestacija ponovno zaživjela u svome punom sjaju.

Iz Splita je prije nekoliko godina došla u Tordince u posjet obitelji, provela tamo nekoliko dana, zaljubila se u tamburaša i odlučila ostati. Jelena Liović ovogodišnja je Šokačka kraljica, odlučio je tako peteročlani žiri, predvođen etnologinjom Ljubicom Gligorević.


Prva pratilja je Marija Vinković iz Brčina, Brodsko-posavska županija, a druga pratilja Iva Vrbanić iz Koške, Osječko-baranjska županija.

„Zaista sam ponosan što smo došli do čak 15. Šokačke kraljice, sudjelovao sam na svakoj. Tomislav zaista cijelu godinu radi za ovu manifestaciju i zato to bude ovako savršeno. Odaziv je dobar, čak se javi i više djevojaka nego što možemo primiti, Šokačka kraljica postala je brand na kojemu nam sigurno druga mjesta mogu samo zavidjeti”, poručio je večeras iz svojih Tordinaca načelnik Davor Adžić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno