28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Kamilica Zvonimira Andričevića nikad bolja, a njezin otkup siguran

Više od autora

- vl promo-

Naša najzastupljenija ljekovita biljka jest kamilica, a na slavonskim oranicama sve je manje pšenice i kukuruza, dok je sve više egzotičnog, ali i ljekovitog bilja. Kako je rekao naš sugovornik Zvonimir Andričević iz Tordinaca, njegova obitelj živi isključivo od poljoprivrede, a ova godina za kamilicu mu je bila izvrsna, zapravo, nikad bolja.

U njihovoj je obitelji sve počelo prije 15 godina kad je Zvonimirov otac počeo uzgajati kamilicu, stoga je svoje znanje mogao prenijeti na sina pa tako sada sav posao polako prepušta njemu. Uzgoj kamilice proteže im se na 20-ak hektara, pojasnio je Zvonimir.

Naime, ovogodišnja berba je gotova te je trajala oko 20 dana, a kako kaže, najbitnije je brati kamilicu što je bolje moguće što znači da je važno ubrati glavice sa što manje herbe. “Uzgaja se tako da u jesen posijemo sjeme, a osim njega nema nikakvog uloga”, rekao je dodavši kako je potrebno imati sušare i strojeve za branje, a primjenom suvremene mehanizacije radne operacije kod sjetve, berbe i dorade kamilice provode se pravovremeno i kvalitetno.

Većinom imaju svoje sjeme koje im ostane, ali ove ga je godine kupio od tvrtke s kojom radi. Potrebno je, navodi Andričević, prirediti tlo za sjetvu kako bi bilo sitno, posijati kamilicu, čekati kišu da padne i ukorijeni se. Međutim, nakon žetve, kamilica u traktoru može stajati samo sat vremena jer inače gubi svoja svojstva.

Ciklus sušenja u sušarama traje nekih 20 sati, a stavljeno je na otprilike 30 centimetara, dok su iz nje izvadili 350 kila. Svaka je godina drukčija, a vremenski uvjeti itekako utječu na uspješnost. “Ovom sam godinom prezadovoljan, srećom, nije pala kiša niti došao vjetar pa nije sve poleglo. Jesen je bila kišovita, tako da se ona dobro ukorijenila i razgranala”, prepričao je ovaj kamiličar.

Surađuju s tvrtkom Spider grupa iz Pitomače o kojoj ima samo riječi hvale. “Stvarno korektno rade svoj posao i izuzetno sam zadovoljan njihovim radom. Otkup je sto posto siguran, a to je nešto najbolje”, pojasnio je. Zarada po hektaru varira, ali o konkretnim cijenama ipak nije govorio. “Kad je riječ o otkupu i cijeni koju sam dobio za kamilicu ove godine, stvarno je odlična, ali cijenu i zaradu po hektaru bih ostavio sa strane”, ističe sugovornik.

Radnu snagu navodi kao jedan od najvećih problema jer je potrebno puno ljudi za ovakav posao. “Meni su puno pomogli rodelji, posebice otac koji je noću pazio na plamenike i sušare, da rade bez stajanja. Imali smo pomoć kuma, kolega, ženinih bratića i roditelja”, kazao je dodavši kako je on najviše istovarao i bio na njivi, dok je najveću i glavnu ulogu odigrala njegova supruga.

Dodajmo i kako stručnjaci ističu da je ovo “bijelo zlato” jedno od rijetkih biljaka koje ne zahtijeva posebnu predkulturu. Najbolje predkulture, za sjetvu kamilice, su one koje napuštaju tlo do kolovoza. Jednako tako, važno je da se u predkulturi ne koriste aminotriazini i općenito što manje pesticide, dok je poželjno da su parcele i predkulture koje prethode uzgoju kamilici što manje zakorovljene. Također, kamilica ima veliku ekonomsku vrijednost u svjetskoj trgovini ljekovitim biljem, dobro je znati da se od nje koristi cvijet i eterično ulje, no, ipak, ne treba izostaviti da je dobar sedativ i antiseptik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno