28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Kroz humor pričaju o životu starih Šokaca

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

„Prvenstveno želimo tamburašku glazbu vratiti korijenima i približiti ju mlađoj populaciji”, govori nam predsjednik udruge Šokačka posla Živan Kuveždić predstavljajući projekt čija je posebnost zvucima tamburice uljepšati našu svakodnevicu i maknuti nas od loših vijesti.

Šokačka posla je Udruga čiji je cilj promicanje i unaprjeđenje kulture i umjetnosti na području naše županije, prvenstveno tamburaške glazbe i tradicijskih običaja. U početku, napominje Kuveždić, nisu planirali osnovati udrugu, već je ova priča zamišljena kao projekt Šokačka posla gdje bi kroz autorske pjesme uprizorili dramske priče i tako na humorističan način dočarali dašak zaboravljenih vremena iz života Šokca – Slavonca.

„Radimo video spotove kako bismo pobudili zanimanje za ovu vrstu glazbe, posebno kod mlađe populacije. Trenutno smo u fazi studijskog snimanja pjesama za album koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana, a dosta radimo i na pisanju skečeva kojima na nastupu publiku uvodimo u pjesme”, pojasnio je.

Šokačka posla mlada je udruga, no s velikim ambicijama i planovima. Iako je ideja nastala koju godinu prije, osnovana je 3. prosinca 2021. Njezini članovi čekali su vrijeme u kojemu bi se mogli potpuno posvetiti udruzi, a koronu su iskoristili za stvaranje pjesama na poseban način, samo njihov. Za to se brine 10 članova: Vokalni solisti Sanja Hajduković i Ivan Štivić, glazbenici Tomislav Plivelić, Danijel Meseljević, Danijel Cerančević i Ivan Hajduković, glazbeni producent i autor aranžmana Ivica Plivelić, autor glazbe Josip Plivelić, autor tekstova za pjesme i skečeve Živan Kuveždić te tajnica udruge i voditeljica programa Danijela Kuveždić. Naravno, uz svesrdnu pomoć obitelji i prijatelja.

Inspiracije, kažu, ima u nedogled, a najdraže im je na papir staviti neku zanimljivu priču svojih baka i djedova, baš kao što su to uspjeli sa spotovima za pjesme „Lovac na jelene“ i „Oklagija“. Uz ta dva, nedavno su predstavili i spot za pjesmu “Nikom ne dam Šokadiju staru”, a mogu se pohvaliti i nastupima na manifestacijama „Divan je kićeni Srijem“ u Nijemcima i „Đakovački vezovi“ u Đakovu te na festivalu Šokačke pisme u Županji.

Zdravko Šinjori, Josipa Jurković, Nikolina Benačić, Dijana Ivkov i Vladimir Andrić glumačka su imena s kojima su dosad radili, a nakon gostovanja u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” podrška je samo rasla, baš kao i saznanje da se ljudima sviđa glazba koju rade. „Ivica Plivelić predložio je ideju koju sam prihvatio jer smatram da je drugačije i izvan zacrtanih okvira, a tako možemo promovirati svoj autorski rad i približiti se publici“, dodao je Kuveždić

Ime udruge svojevrsna je počast ljudima koji su svojim humorom i šalama ostavili trag u svojoj sredini. Predsjednik objašnjava zašto: „Puno puta sam čuo rečenicu “ma šokačka posla” koja bi završila nakon priče kako je netko nekome napravio smicalicu, prenošene su s koljena na koljeno i ljudi ih se rado prisjećaju kada se žele nasmijati. U slavonskim selima ima puno zanimljivih priča tako da naše ime podsjeća na njih“.

Uz svakodnevne aktivnosti oko ideja za pjesme trenutno su najviše zaokupljeni završetkom albuma, no planova ima napretek. Kako nam je rekao Živan Kuveždić, žele ići korak po korak i na taj način se ušuljati u srca naših ljudi, a uz kvalitetan rad – tamo i ostati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno