26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Medved: Potpuno izostaje suradnja Srbije u rješavanju pitanja nestalih

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved istaknuo je na Središnjem obilježavanju Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnoga dana nestalih u Vukovaru, da i dalje potpuno izostaje suradnja Srbije u rješavanju pitanja nestalih.

Foto: VSZ

„U potpunosti izostaje suradnja Srbije u dostavi saznanja i informacija o sudbini nestalih osoba. Potpuno je jasno da u arhivama u Srbiji postoje zapisi o tome gdje su posmrtni ostatci i gdje su nestale osobe. Naša učestala i kontinuirana traženja prema Srbiji nažalost nisu urodila plodom. Nismo dobili informacije o nestalim osobama i zato ih danas pozivam da se suoče s činjenicom da su izvršili agresiju prema RH i da su učinili strašne ratne zločine pa neka otvore arhive i neka nam daju informaciju gdje su posmrtni ostaci nestalih osoba kako bismo mogli ubrzati taj proces”, poručio je dodavši kako je u proteklih šest godina razjašnjena sudbina 221 osobe. S obzirom na protok vremena i starost članova obitelji, u zakonski je zapisana obveza države u traganju za nestalim osobama iako više nema bližih srodnika.

Foto: VSZ

Izgovorena istina i pronalazak 1832 nestalih, glavna je danas poruka organizatora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruga Vukovarske majke u partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata i Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata.

„Upućujem apel Srbiji da se suoče s prošlošću i da prestanu provoditi politiku devedesetih te pokažu put prema nestalima. Svi znamo da je najveći dio rješenja tamo. U RH se radi onoliko koliko se može u odnosu na informacije koje službe posjeduju. Nadamo se da će nekome proraditi savjest i da će taj netko pomoći da ona majka, koja je možda već na samrti, dozna gdje je njezino dijete jer veće želje od te nema”, poručila je predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.


Vukovarsko-srijemska županija traga za 518 nestalih, podsjetio je župan Damir Dekanić pozvavši na konačno rasvijetljavanje pitanja.

Foto: VSZ

„Najmanje što možemo učiniti jest okupiti se svake godine na današnji dan da podsjetimo one koji znaju istinu, da ne damo mira njihovoj savjesti jer je sigurno da među nama živi jako puno onih koji znaju informacije o našim nestalima,” rekao je.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je ovo najtežim pitanjem naslijeđenim iz Domovinskog rata, pohvalio pomake ministarstva branitelja u traženju nestalih usprkos službenom srbijanskom režimu koji prikriva informacije, rekao je, ali i dodao da pravosuđe treba donijeti presude odgovornima, taman i ako su pokojni ili nedostupni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno